Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szekelyMit fog jelenteni Székelyföld számára az autonómia?
Bardócz-Miklsóvárszék Székely Tanács

 

1. Teljes körű nemzeti önrendelkezést (kivéve a román külügyet és a belügy egy részét).

2. Székelyföldet, a majdani székely főváros (Marosvásárhely) parlamentje fogja irányítani.

3. Székelyföldet miniszterelnöki hatáskörű elnök és egy állam minisztériumainak kicsinyített másaként működő minisztériumok fogják irányítani.

4. A bukaresti parlamentben a Székelyföldnek, adott esetben egy összekötő képviselője lesz.

5. A Székely Parlamentbe demokratikus választások útján jutnak be a székely székek képviselői (arányszámuk szerint Székelyföldön lakó más nemzetiségűek is).

6. Székelyföldnek lehet önálló bankja (1991-ben az Antall-kormány kezdeményezte a Székely Bank felállítását, amit sajnos éppen a hazai magyar képviselet bojkottált és részben miattuk bukott el az ügy).

7. A Székelyföld tulajdonába kell visszakerüljenek Székelyföld altalaj-kincsei (ásványvizek, kőbányák, stb.), megszűnve a 23 éve tartó fantomállapot.

8. Az adók és az illetékek egy kevés százaléka fog a fővárosba kerülni, a többivel az önrendelkező Székelyföld gazdálkodik.

9. A villany- és gázszolgáltató nagyvállalatoknak Székelyföldön is lesz kirendeltsége, ezek fognak gondoskodni a fogyasztók számláin szereplő ellenértékek begyűjtéséről, így az adóilletékek egy részével Székelyföld gazdálkodna – ezáltal is több székely fiatal jutna munkahelyhez.

10. A rendőrségben, a rendfenntartó közegekben, az önrendelkező Székelyföld intézményeiben arányosan vesznek részt székely-magyarok és más nemzetiségűek (magyar nyelvű rendőrképzés).

11. A Székelyföldön áthaladó vasúti és közúti szállításért Székelyföldnek adóznak.

12. Az önrendelkező Székelyföldre nem lehet többé tömegesen betelepíteni idegeneket, visszaköltözhetnek azok, akik korábban legalább 5 évet éltek itt és bírják a közösség nyelvét (más entitású csak házasság útján költözhet be).

13. A székely javak – föld, erdő, ház – csak székelyföldi lakosnak adhatók el.

14. A székelyföldi egyházi javak, a magántulajdont képező földek, házak huzavona, csűrcsavarás, per nélküli azonnali, sürgősségi eljárással való díjmentes visszaszolgáltatása.

15. Önálló oktatási rendszer és még sok egyéb.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.