Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Roman Viktor plakat web2014. július 17.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében 2014. június 17-én, csütörtökön 18 órakor megnyílik Román Viktor (1937–1995) szobrász Homoródtól Párizsig című emlékkiállítása. A kiállítást Márton Árpád festőművész (Csíkszereda) és Sántha Imre Géza művészettörténész, a kiállítás kurátora méltatja. A rendezvény házigazdája Vargha Mihály múzeumigazgató.


Román Viktor a 20. századi modern szobrászat kiemelkedő egyéniségei közé tartozik. Egy kis homoródmenti székely közösségből került a marosvásárhelyi Művészeti Iskolába, mint az agyagot nagy elszántsággal és érdeklődéssel modelláló ifjú. Szobrásztanára, Izsák Márton biztatására a bukaresti Képzőművészeti Főiskolán képezte tovább magát. Ugyan a klasszikus formaalkotás hullámával haladt az 1950-es évek szocreál elvárásainak, népi valóságábrázolásának vonalán, de törekvő ösztöneire hagyatkozva csakhamar a modernista irányzat követője lett.

Nemcsak formabontó-egyszerűsítő plasztikai kísérleteivel, de a szocreál elveket megtörő témaválasztásával is korán feltűnést keltett műveivel. Felismerve az elvonatkoztató, térrel játszó absztraktizáló lehetőségeket, az 1960-as évek első felétől stilizált művészi „darabokat” hozott létre.

Pályázatokon való részvétele a nyugati világ műkritikusainak figyelmét is felkeltette. 1968-as Nyugatra telepedése hozta meg számára az alkotói kibontakozást. Így előbb a londoni College of Art-ban dolgozott, majd végérvényesen a párizsi művészvilág megbecsült, már akkor ismert szobrásza lett. Folyton kísérletező, alakzategyszerűsítő művei, hatásos köztéri szobrai a 20. század jelentős modern szobrászainak sorába emelték, olyan alkotók mellé, mint Henry Moore, Lynn Chadwick, Van Thienen, Augustin Canderas vagy Étienne Hajdu.

Egész életében ragaszkodott erdélyi gyökereihez, büszkén vállalta azt. Motívumvilága, formai megoldásai is egyértelműen az erdélyiség vállalását tükrözik.

A mostani székelyföldi vándorkiállítás anyaga a művész testvérének, Román Elemérnek a tulajdona. Ez egy hiánypótló tárlat, amely vissza kívánja hozni az erdélyi közönség számára ezt a méltatlanul elfeledett életművet. A tárlat 2014. augusztus 25-ig lesz látogatható.

 roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01
 roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01
 roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01
 roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01  roman viktor sepsiszentgyorgy 01
 roman viktor sepsiszentgyorgy 01   

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.