Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

alkAUTplakat12016. október 30. | Helyszín: Míves Ház

A Míves Ház Phare-termében 2016. október 30-án, 18 órakor megnyílik az Alkalmazott Autonómia című Elektronikus Küldeményművészeti Nemzetközi Triennále. A kiállítást megnyitja Sánta Imre - lelkipásztor, szakmailag méltatja Vécsi Nagy Zoltán - művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

alkAUTmegHIVOmasodik„Ami még nincs, de lesz, az már van”

A 2013-ban Sepsiszentgyörgyön megnyitott Autonómia Anatómiája című képzőművészeti tárlat az azóta eltelt időszakban vándorkiállítás formájában már a Kárpát-medence több városában megfordult, és az eseményről egy katalógus is készült, illetve facebook oldalat hoztunk létre https://www.facebook.com/anatomy.of.autonomy/ címen (az idei pedig itt https://www.facebook.com/uto.gusztav/ látható). A kiállítás sikere nyomán 2016-ban folytatásképpen meghirdetjük az Alkalmazott Autonómia tárlatot mindazon képzőművészek irányába, akik magukénak érzik az önrendelkező alkotók hitvallását.

Meggyőződésünk, hogy az elnyomó hatalommal függőségi viszonyban lévő és megfelelési kényszerből alkotó művésztársaink - legyen az festő, szobrász, grafikus, fényképész, tárgyalkotó, természetművész vagy cselekményművész, irányított entitásokként hiteltelenné válnak. A társadalmat és a nemzeti közösséget megvezetve, külső parancsnak engedelmeskedve ártó erőket szórnak, terjesztenek, és megfertőzik ezáltal a közvetlen családot, a tágabb értelembe vett közösséget és végső soron a nemzetet.

Továbbá az a meglátásunk, hogy az önrendelkezést nem elég naponta mantrázni. Megtanulva az autonóm létezést és gyakorolva is azt, példát kell mutatni kifelé is erre vonatkozóan mind a művészeti alkotások, mind a hétköznapi élet által. Mindez megvalósítható a kortárs irányzatok szintjén, a műfaji változatosság adta lehetőségekben, az anyanyelv használata révén, az épített örökség megmentése által, hagyományaink megélése során, a történelmi hitelesség megjelenítéseként, ősi hitvilágunk bevonzására és továbbéltetésére, a szülőföldön maradás- vagy az oda történő visszatérés által, de hasonlóképpen szellemi kapcsolataink fejlesztése érdekében és a gyermekvállalás örömeinek megtapasztalása révén és lelki táplálékunk mindennapi betevőként történő alkalmazásaként.

 alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01
 alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01
 alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01  alkalmazott autonomia 01

A látványként megalkotott művek a felsoroltakat mélységeiben is tárgyiasíthatják, kifejtett hatásaik pedig mérhetetlenül fontos szerepet tölthetnek be földi hivatásunk autonóm kiteljesítésére nézve. A beérkezett alkotások kiállítására 2016 október 30-án, 18 órai kezdettel kerül sor a sepsiszentgyörgyi Míves ház Phare-termében. Megnyitja Sánta Imre - lelkipásztor, szakmailag méltatja Vécsi Nagy Zoltán - művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.

Szervező: Etna Alapítvány, Sepsiszentgyörgy
Támogatók: Kovászna megye Tanácsa, Míves ház Egyesület
Kurátorok: v. dr. Ütő Gusztáv, képzőművész, tanár, az Etna Alapítvány elnöke, Sánta Imre, református lelkipásztor

Sepsiszentgyörgy, 2016. október 27.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.