Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

bartha erno idospiral2A kolozsvári Bartha Ernő szénaszobrait is kiállítják londoni köztereken a nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett Kulturális Olimpia keretében. A rendezvénysorozatot június és szeptember között szervezik, és több mint ezer színdarabot, kiállítást, filmvetítést, divat- és gasztronómiai bemutatót foglal magába.

A Román Kulturális Intézet tavaly márciusban hozta nyilvánosságra azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket az intézet képviselői és a kulturális olimpia szervezői kiválasztottak a londoni bemutatkozásra. Az intézet mintegy 130 pályázat közül választott ki három győztest. A nyertesek között szerepel Bartha Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje is, amely a művész szénaszobrainak kiállítását célozza londoni parkokban, a projekt a romániai kortárs képzőművészet egyedi sikere.

Bartha Ernő alkotásainak némelyike a hét-nyolc méteres magasságot vagy a 12 méteres hosszúságot is eléri. A Londonba szánt műalkotásokat az Olimpiai Játékok története és szimbolisztikája ihlette. Két szobor kimondottan a kiállításnak helyet adó parkokba készült, különlegességük, hogy vízre bocsájthatóak. A szénaszobrok – ha nem mozdítják el őket – mintegy tíz évig képesek eredeti formájukban fennmaradni. Az alkotások úgynevezett szendvics-technikával készülnek: alapja egy fémváz, amire egy hálóréteget szerelnek, erre szénakéreg, és egy lefogó háló kerül.

Bartha Ernő Kolozsváron született 1958-ban. Jelenleg is itt dolgozik, az elmúlt években a közeli Magyarfenesen rendezett be alkotásaiból szoborparkot. A művész a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémián szobrászatból szerzett oklevelet, portfóliójában számos hazai kiállítása mellett olaszországi, franciaországi, szerbiai vagy magyarországi vendégszereplések is találhatóak. (sajtóközlemény)

 Bartha Erno idospiral  Bartha Erno idospiral  Bartha Erno idospiral
 Bartha Erno idospiral   

Kapcsolat: Sánta Levente
kulturális menedzser
tel.: 0040 724 207 940
0040 762 248 694

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.