Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

emi logoRendőri túlkapás az Igazság Napján Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 1-én reggel 8 óra után az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) öt csíkszeredai és egy sepsiszentgyörgyi, a vonatállomásról érkező tagját bekísérte a rendőrség az őrszobára, mert a magukkal hozott zászlók rúdját fegyvernek minősítette, egy rockzenerajongó fiatal díszláncát pedig veszélyesnek minősítette. A magán több rabláncot is hordó erdélyi magyarság legnagyobb megmozdulására, az Igazság Napjára igyekvő fiatalokat magánautóból kiszálló rendőrök megállították majd további kollégákat hívva az utcán megmotozták őket.

A zászlórúd veszélyességére hivatkozva beültették a fiatalokat egy szolgálati kisbuszba, amely szirénázva indult a rendőrségre. A rendőrségen arról faggatták a fiatalokat, hogy honnan jöttek, mit csináltak az elmúlt időben, honnan ismerik egymást és mi a tervük az elkövetkezendő időben, hova mennek, „melyik szervezet kényszerítette őket, hogy részt vegyenek a tüntetésen". Egy rendőr feltette a kérdést az egyik fiatalnak: „Félsz-e?". Mire a válasz az volt, hogy: „Nem." Erre a rendőr elkezdett ordibálni és hadonászni egy gumibottal. A fiatalok nem használhatták a telefonjaikat. Arra a kérdésre, hogy miért és mikor engedik el őket a válasz az volt, hogy a rendőrfőkapitány engedélyt kell adjon rá. Az engedély elhúzódott, hiszen öt órát voltak bent a rendőrségen, ezalatt nyilatkozatot kellett adniuk, fényképet csináltak róluk és ujjlenyomatot is vettek tőlük. A rendőrök csak románul voltak hajlandóak beszélni. A fiatalok elmondása szerint, úgy érezték magukat a rendőri bánásmód miatt mintha egy komoly, súlyos bűncselekmény elkövetői lettek volna, holott igaz ügyünk képviseletében indultak el.

Az esetről Mihály István EMI elnök  értesítette Sánta Imre bikfalvi lelkészt, aki közölte az incidenst a tüntetőkkel a színpadon.

Úgy értékeljük, hogy az eset fényes bizonyítéka annak, hogy a rendezvény elérte a román ingerküszöböt, csak így történhetett meg az alkotmányban is biztosított gyülekezés szabadságának megszegése. Azt üzenjük a román hatalomnak: Nem félünk! 2012-ben, az Európai Unióban nem lehet kommunista módszerekkel megfélemlíteni senkit. Köszönet minden fiatalnak, aki részt vett az Igazság Napján a szervezésben, az aláírásgyűjtésben és jelenlétével támogatta a megmozdulást.

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nevében:

Mihály István – háromszéki EMI elnök

Incze-Borbándi Johanna-Mária – kézdivásárhelyi EMI elnök

Szalad Jenő – erdővidéki EMI elnök

Pakucs Lóránt – nagyborosnyói EMI elnök

Tarczali Zsófi – kovásznai EMI elnök

Doczé Levente – zabolai EMI elnök

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.