Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

imposztorproba1Szeptember 20-án és 21-én Spiró György Az imposztor című darabjának bemutató előadásaival indul a Tamási Áron Színház 2012/2013-as új évada. Az előadást Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója rendezi, akinek A csárdáskirálynő és A szabin nők elrablása című nagy sikerű előadások után ez lesz a harmadik sepsiszentgyörgyi rendezése. A színház vezetősége felhívja a bemutató-bérletes nézők figyelmét, hogy az évadnyitó előadásig szíveskedjenek kiváltani az új évadra szóló bérleteiket.

Spiró György Az imposztor című darabja erős színházi vonatkozású mű, de a kisvárosi színészi lét érzékletes ábrázolásán túl a politikai hatalommal szembeni ellenállás és behódolás kérdéskörét is körüljárja. Vilnába, az orosz megszállás alatt levő lengyel népességű városba érkezik a fővárosból Bogusławski, a nagy színész, hogy eljátsszon egy főszerepet. A vidéki világban a kívülálló, a helyi problémákat felülről látó művész optikája új perspektívát jelent: olyan nézőpontot, mely a közegből magából eddig nem volt látható, s mely olyan alternatívát nyit, ami egyszerre vonzó és ijesztő. A politikai elvárásoknak megfelelni nem akaró, megalkuvásra nem hajlandó művészt mutatja be a szerző, de közben a mindenkori művészet szabad voltáról, tőle idegen elemek általi megköthetetlenségéről is beszél. A dráma túlmutat a történet konkrét történelmi és földrajzi határain, egyetemessé, mindig és mindenhol – így itt és most is – aktuálissá válik.

Spiró Az imposztorban nem csupán egy társadalomképet rajzol meg: a színház a színházban szerkezet által mindvégig reflektál a művészi létre, a művész és művészet helyére és nem utolsósorban felelősségére. A darab vége nyitott marad: a nézőnek magának kell eldöntenie, áruló imposztor avagy megváltó Bogusławski.

Az előadás főszerepét Biró József, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze játssza, akinek nevével ugyancsak találkozhatott már a szentgyörgyi közönség. Vendégszínészként ő játszotta a 2003/2004-es évadban készült Antigoné című előadás Kreón szerepét, mely alakításért a Román Színházi Szövetség (UNITER) díjra is jelölte a legjobb főszereplő kategóriában.

 imposztorproba1  imposztorproba1  imposztorproba1
 imposztorproba1  imposztorproba1  Spiró György
Az imposztor
Komédia
1982

BOGUSŁAWSKI (Tartuffe) –Bíró József m.v.
KAŻYŃSKI, direktor –Nemes Levente
ROGOWSKI (Orgon) – Pálffy Tibor
KAMIŃSKA (Elmira, Orgon felesége) – P. Magyarosi Imola
KAMIŃSKI (Orgon fia) – Nagy Alfréd
SKIBIŃSKA (Dorine, szolgáló) – D. Albu Annamária
SKIBIŃSKI (Cléante, Orgon sógora) – Erdei Gábor
HREHOROWICZÓWNA (Pernelle asszony) – Molnár Gizella
PIĘKNOWSKA (Marianne, Orgon lánya) – Benedek Ágnes
RYBAK (Rendőr hadnagy) – Mátray László
NIEDZIELSKI (Lojális úr) – Szakács László
DAMSE (Valér, Marianna szerelme) – Kónya Ütő Bence
CHODŹKO, kritikus – Kolcsár József
GUBERNÁTOR – Derzsi Dezső

ÜGYELŐ – Veres Edit
DÍSZLETEZŐ – Diószegi Attila
KELLÉKES – Márton Lórán
SÚGÓNŐ – Dobra Mária Magdolna valamint: Dlnaki Csanád

Rendező: Keresztes Attila
Dramaturg: Bodó A. Ottó
Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
Látványtervező: Keresztes Attila

Ügyelő: Veres Edit
Súgó: Dobra Mária Magdolna

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.