Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Sajtotaj muzeum fotoHenningJanos-41552012. október 25.

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK).

A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK. Az intézmény célja összegyűjteni, megőrizni, és bemutatni az 1945 utáni erdélyi magyar modern, valamint kortárs képzőművészeti alkotásokat, különös tekintettel azokra a hagyatékokra, amelyeket szétforgácsolás, vagy elkallódás fenyeget. Az EMÜK célja továbbá második világháború utáni időszak művészettörténetének kutatása, ismertetése.

 Megyei tanacsules fotoHenningJanos-4119  Megyei tanacsules fotoHenningJanos-4119  Megyei tanacsules fotoHenningJanos-4119

fotó: Henning János

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója kifejtette: „Nem túloztam, mikor azt mondtam, hogy történelmi pillanat, mikor létrejön az Erdélyi Művészeti Központ. Azért beszélünk jelen pillanatban központról és nem múzeumról, mert ebből az intézményből teljes értékű múzeum akkor lesz, ha elkészül a saját épülete. Hisszük, hogy így is van feladata egy ilyen kezdeményezésnek: a nyugatra emigráló gyűjtemények, életművek nem tűrnek halasztást, kell egy szakosodott intézmény!"

„Az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottunk a képzőművésztere Háromszéken. Példaként a sepsiszentgyörgyi Bazár soron helyt kapó MAGMA kortárs művészeti galériát, a képzőművészetnek szentelt 2010-es évet, vagy a 15 milliárd régi lej értékű felújítás alatt álló Gyárfás Jenő Képtárat emelném ki. Sepsiszentgyörgy helyi tanácsával együttműködve azt szeretnénk, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti életet tovább erősítsük. Van lehetőségünk a kultúrára áldozni, és ezt kis is használjuk: annak a közösségnek, amelyikben van kulturális élet, jövője is van" – szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró hangsúlyozta: a múzeum létrehozásával Székelyföld össz-erdélyi feladatot vállal. A majdani múzeum számára már telket is vásárolt a megyei önkormányzat: ezen található egy kiállítótérnek is alkalmas épület, amelynek felújítására már a jövő évben kerül sor.

„A kérdés az, hogy a román kormány, csak a rendőrségre és a csendőrségre kíván költeni, vagy a kultúrára is fordít pénzt" – tette fel a kérdést Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki rámutatott, hogy a múzeum majdani épületének finanszírozását célszerű lenne a háromszékiek által befizetett adóból finanszírozni. A polgármester kijelentésével a megyeszéken épülő rendőrségi székházra utalt, hiszen, „abból a pénzből, amelyet erre az épületre fordítanak, ötcsillagos ingatlant lehetne építeni egy múzeum számára."

„A kulturális önrendelkezés jegyében ki kell építenünk azt az intézményrendszert, amely teljes egészében megfelel a magyar társadalom kulturális és oktatási igényeinek. Az EMÜK megalakulása fontos eseménye ennek a folyamatnak - művészeti értékeink tervszerű összegyűjtésével, feldolgozásával, bemutatásával régi adósságunkat törlesztjük" – jelentette ki Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke.

Kósa András László, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központjának igazgatója: a magyar kulturális kormányzat nevében üdvözölte a közgyűjtemény létrehozását: „Az egyetemes magyar kultúra számára is fontos, hogy legyen egy ilyen jellegű központ, meg kell találni azokat a forrásokat, amelyekkel több pillérre támaszkodva felépülhet az intézmény."

Vargha Mihály elmondta: a kezdeményezésnek máris több lelkes támogatója akadt. Eddig 45 műtárgy érkezett adomány formájában, ezeket a Székely Nemzeti Múzeum saját állományával kiegészítve nemsokára ki is állítják az EMÜK égisze alatt.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.