Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sznt2012. november ötödikén Cadiffba érkezett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) három tagú küldöttsége. Izsák Balázs elnök, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke és Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja a walesi parlamentben tárgyalt Leanne Wooddal, a Plaid Cymru (a walesi függetlenségi párt) elnökével, ezt követően pedig Robert Lloyd-Williams, a Walesi Gyűlés nemzetközi menedzserével. A küldöttség tagjai meghallgattak egy rövid összefoglalót a walesi devolucióról, majd ismertették Székelyföld helyzetét és a székelyföldi autonómiatörekvéseket. Elmondták, hogy a székelység helyzete sok mindenben hasonlít a walesi népéhez, ezért nemzetközi síkon ésszerű lenne szövetségesekként fellépni. Ennek első lépése lehet a Székely Nemzeti Tanács által javasolt európai polgári kezdeményezés ügyében történő együttműködés. Az erre vonatkozó dokumentumokat átadták a Plaid Cymru elnökének, aki ígéretet tett arra, hogy tanulmányozzák a dokumentumokat és megfontolják a javaslatot.

Williams-Hywel-sznt-nov-6 800Másnap Londonban, a Wesminsteri Parlament épületében Williams Hywel walesi képviselővel, a Plaid Cymru tagjával folytatták a párbeszédet a székely-walesi kapcsolatépítésről, s rögzítették a következő időszak közös tennivalóit. Ezt követően David Davies képviselő, a parlament Walesi Bizottságának elnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja dolgozószobájában fogadta a küldöttséget, és a székelyek ügye iránti rokonszenvéről biztosította őket.

London – Sepsiszentgyörgy, 2012. november 7.

A Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata

(képaláírás: A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége Williams Hywel irodájában)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.