Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntA Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díjjal tünteti ki Pál-Antal Sándor történészt, levéltárost a Magyar Tudományos Akadémia tagját. Pál-Antal Sándor a székelyek történelmének fáradhatatlan kutatója, aki a székely önkormányzás történetének számos, eddig ismeretlen elemét tárta fel levéltári kutatásai során. Erről írt könyve, a Székely Önkormányzat-történet a székelység kollektív, nemzeti önismeretének egyik legfontosabb jelenkori forrása. Hiánypótlóak a székely városok történetére vonatkozó kutatásai és publikáció is. Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Nyárádszereda történetéről ma nem lehet beszélni Pál-Antal Sándor munkáinak ismerete nélkül. Egész munkássága a székely közösségi tudat megerősödését, a székely önismeret elmélyülését és ez által a székelység autonómiatörekvését szolgálja.

A Székely Nemzeti Tanács a testületeket, intézményeket megillető Gábor Áron-díjat a Csíkszeredai HSC Sportklub jégkorong csapatának adományozza. A székely jégkorongcsapat, közel egy évszázados múltjával, kiváló teljesítményével sporttörténetet írt, hosszú évtizedek óta irányítja a közfigyelmet Székelyföldre és a székelyekre. Teszi ezt úgy, hogy közben tagjai, játékosai következetesen és tudatosan vállalják székely mivoltukat, hűségüket magyar nemzeti önazonosságukhoz, példát mutatva minden székely sportolónak, minden székely embernek. A székely jégkorongsport minden győzelme, a székelység győzelme is egyben.

A 2102-es év Gábor Áron-díjainak átadására március 10-én, a Székely Szabadság Napján kerül sor Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota Nagytermében.

A Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díjának eddigi kitüntetettjei közt meg kell említeni dr. Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, Egyed Ákos akadémikust, Bernard Le Calloc'h művelődéstörténészt, Tulit Zsombor alpinistát, a Székelyföld című folyóiratot, a Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért szervezetet, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Magyar Delegációját.

Sepsiszentgyörgy 2013. február 6.

Ferencz Csaba
a Székely Nemzeti Tanács alelnöke

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.