Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sznt2013. február hetedikén, Kolozsváron, az RMDSZ székházában fogadta Kelemen Hunor Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét. A megbeszélésre a Székely Nemzeti Tanács elnökének kérésére került sor.

Kelemen Hunor megerősítette az RMDSZ szakértőjének azt a sajtóban korábban megjelent álláspontját, hogy a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését jónak tartják, az összhangban van az RMDSZ céljaival is. Mindketten úgy ítélték meg, hogy ésszerű, ha két külön kezdeményezést indítanak, tekintettel arra, hogy azok különböző szakterületekre vonatkoznak. Izsák Balázs felkérte az RMDSZ elnökét, hogy jelöljenek a nemzeti régiók védelmében indítandó európai polgári kezdeményezés bizottságába egy tagot, és felajánlotta a segítségét az RMDSZ tervezetének a véglegesítéséhez, illetve a kölcsönösség jegyében a támogatását az aláírásgyűjtésben. Megállapodtak a további szakmai egyeztetésben, és az együttműködés részleteinek a kidolgozásában.

Az Székely Nemzeti Tanács elnöke meghívta az RMDSZ-t, személyesen Kelemen Hunort, hogy vegyen részt a március 10-én, Marosvásárhelyen, a Székely Szabadság Napján szervezett tüntetésen. Elmondta: meglátása szerint ezen a rendezvényen maga a közösség nyilváníthatja ki, nem ért egyet az olyan közigazgatási átalakítással, amely sérti a székelység jogait, és ellentétes Románia nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és azt is, hogy igényli Székelyföld területi autonómiájának törvény általi szavatolását. Erre a felkérésre az RMDSZ elnöke, elmondta, azok az RMDSZ-szervezetek, amelyek már jelezték részvételüket, biztosan ott lesznek, a személyes részvételére vonatkozóan a szervezet vezető testületeiben lefolytatott tanácskozás után ad érdemi választ.

A felek megállapodtak abban, hogy a tanácskozásokat a jövőben rendszeresítik.

Sepsiszentgyörgy, 2013. február 8.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.