Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logoNyilatkozat az adóemelésről

A sepsiszentgyörgyi helyi tanács 2012. december 27.-iki, a helyi adók és illetékekre vonatkozó határozata alapján az eddigi ingatlanadó 50 százalékkal emelkedik a jogi személyeknek. Ez a döntés rendkívül súlyos következményekkel jár, nemcsak a vállalkozókra nézve, hanem a városban tevékenykedő civil szervezetekre is. A számadatok szerint az adóemelés átlagosan 4.421 többlet lejjel terheli meg a helyi jogi személyek éves költségvetését, amely négyhavi átlagfizetésnek felel meg, azaz összességében 204 ember egy évi átlagfizetésével egyenértékű (forrás: http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/9669).

A határozat a jogi személyekre vonatkozik, amelyek közé tartoznak a civil szervezetek is. A tanács által felkínált visszatérítési lehetőség azonban rájuk nem vonatkozik, így a civil szervezeteknek még az a lehetőség sem adatik meg, hogy az adóemelésből származó különbség töredékét is visszaigényelhessék támogatás formájában az erre a célra tervezett pénzügyi alapból.

Véleményünk szerint a tanács egyoldalúan járt el, amikor ezt a döntést hozta, úgy a vállalkozókkal, mint a civil szervezetekkel szemben. Az adóemelés nem érinti olyan súlyosan azt a negyven idegen nagyvállalatot, mint a maradék 613 helyi céget és civil szervezetet, amelyek a munkahelyek 80%-át adják. Köztudott, hogy a civil szféra foglalkoztatottsági aránya nőtt az elmúlt években, és a civil szervezetek számos olyan fontos feladatot, elsősorban szociális, közösségépítő és kisebbségvédelem terén - látnak el önerőből, amely hiánypótló tevékenység és amelyeket valójában az állami intézményeknek kellene elvégezni. A civil szervezetek nem termelnek profitot ennek következtében számukra az adók befizetése óriási terhet jelent. Ez a döntés azt mutatja, hogy az önkormányzat nem érti a civil tevékenységek dinamikáját és azok jellegzetéségét valamint fontosságát egy város demokratikus fejlődésében, számára a civil társadalom nem partner a városfejlesztés terén. Pedig köztudott, hogy egy fejlett demokratikus társadalomban a civil szervezetek szerepe életbevágóan fontos, a városok vezető testületei a civilek tevékenységeit nem akadályozzák, hanem erősítik döntéseikkel, akár anyagi támogatásokkal is.

Az adóemeléssel tehát közvetlen és közvetett módon is érintve vannak a szervezetek: egyrészt a saját ingatlanjaik adóértéke megnőtt, amire, mint tudjuk, a pályázati forrásokból élő szervezeteknek nincs anyagi fedezetük, másrészt a vállalkozók pénzügyi megterhelése folytán kevesebb támogatás jut civil a szervezeteknek, így azok programjaira is. Félő, hogy mindezek következtében a városban jelenleg fontos szerepet betöltő civil szervezetek szűnnek meg, amely az egész közösségre nézve káros folyamat.

Következésképpen a Civilek Háromszékért Szövetség csatlakozik a vállalkozók állásfoglalásához, és kéri a tanácsi határozat visszavonását.

Sepsiszentgyörgy, 2013. március 13.

Civilek Háromszékért Szövetség - CIVEK
www.civek.ro

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.