Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logoJavításra szorul a város által kezelt pályáztatási rendszer - átlátható és egységes/objektív pályáztatási rendszerre van szükség

Az adóterhek folyamatos növekedésével a sepsiszentgyörgyi civil társadalom fokozottabb figyelemmel és növekvő elégedetlenséggel követi a városi tanács kezelésében lévő helyi pénzalapok szétosztását, ezen belül a civil szervezetek támogatására szánt finanszírozásokat.

Évek óta problémát jelent, hogy mindamellett, hogy a polgármesteri hivatal a város lakói által befizetett adólejek egy kicsiny részéből civil szervezetek tevékenységeit finanszírozza, a pályázati alap kezelése nem átlátható, következésképpen a támogatások elbírálása megkérdőjelezhető. Nem létezik egy nyilvános és közzétett (a polgármesteri hivatal weboldalán például) támogatási kritériumrendszer, ezáltal a pályázatok elbírálása meglehetősen szubjektív szempontok szerint zajlik. A tapasztalat azt mutatja, hogy a beérkező pályázatokat nem tartalmuk szerint, hanem a pályázó szervezet vezetője vagy annak esetleg személyes kötődései, a polgármesteri hivatal fele irányuló magatartása (lojalitása) alapján bírálják el. Ennek következtében olyan pályázatok esnek el támogatástól, amelyek különben fontos értékeket képviselnek a közösség számára és tevékenységeikkel a közösség jövőjét pozitívan befolyásolhatnák.

A kritériumrendszer hiánya mellett gyakran előfordul, hogy az értékelésnél nem jelent külön szempontot a magyar közösség sajátos igényeinek a figyelembevétele, jóllehet az alapba fizetők 75-80%-a magyar. Ezt az elbírált pályázatok támogatási adatai bizonyítják. (Megtekinthetők itt: http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/index.php?page=204)

Továbbá azt sem tartjuk helyesnek, hogy a pályázati értesítőket a magyar szervezetek román nyelven kapják meg, a törvények által garantált és nem alkamazott kétnyelvű változatot tartanánk a legdemokratikusabb és tiszteletteljesebb megoldásnak.

A fenti hiányosságok kiküszöbölése és a folyamat átlátható, demokratikus alapokra helyezése érdekében a Civilek Háromszékért Szövetség felkínálja közreműködését a városi tanácsnak. Szívesen résztvesz egy szakszerű értékelési kritériumrendszer kidolgozásában, és segít a hivatalos dokumentumok magyar nyelvre történő lefordításában. A civil szféra rendelkezik azzal a gyakorlattal és tapasztalattal, amely a pályáztatási rendszer átláthatóbbá tételét, az értékelési folyamat szakszerűségét elősegíti.

Sepsiszentgyörgy, 2013. március 13.

Civilek Háromszékért Szövetség - CIVEK
www.civek.ro

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.