Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logo2013. május 21.

A Civilek Háromszékért Szövetség - CIVEK 2010-ben indította el nyelvi kampányát , amelynek célja Sepsiszentgyörgy továbbá Kovászna megye kétnyelvűségének megerősítése, a magyar nyelvhasználat törvényes alkalmazásának szorgalmazása az Európai Kis és Regionális Nyelvek Chartája szellemében, amelyhez 2007-ben Románia is csatlakozott a 282/ 2007 sz. törvény megalkotásával. A kampány első szakaszaiban a helyi vállalkozókhoz és hivatalos intézményekhez fordultunk, felmérés, vizsgálat és az eredményekre alapozott előrelépés céljával a nyelvi jogok gyakorlata terén, az elkövetkező egy évben pedig a közösséghez szólunk tervezett akcióinkkal.

Jelen levelünkkel azért fordulunk az xy iskola vezetőségéhez, hogy felkérjük Önöket arra, hogy az eddigi iskolai értékelés terén használt gyakorlatukat – a magyar tanulók ellenőrzőjében román nyelvű iskolai minősítések– módosítsák.

Mint ismeretes a romániai iskolarendszerben a kisikolások iskolai teljesítménye írásos formában történik. A négy minősítés, amelyek a tanulók tudását osztályozzák, a következők:

1. Kitűnő/Nagyon jó
2. Jó
3. Elégséges
4. Elégtelen

A fenti minősítések román szóbeli értékelések fordításai, román nyelven a következő kifejezések használatosak: Foarte bine, Bine, Suficient, Insuficient.

Sajnálatos módon a sepsiszentgyörgyi (háromszéki) kisiskolások ellenőrzőiben az iskolai minősítések román nyelven szerepelnek, a tanulók magyar nyelven nem ismerik és nem is használják tudásuk szóbeli értekelését. Elszomorító, hogy egy olyan településen ahol nagy számban élnek magyarok, és ahol semmilyen törvényes és jogi akadálya nincs a magyar nyelvhasználatnak, a közösség tagjai a román nyelvet választják az anyanyelv helyett. Ez kifejezetten káros, egyrészt az idegen szavak használata rontja a magyar nyelvet, másrészt már kisiskolás korban tudatosítja a magyar gyermekekben a másodrangúságot.

A jelenlegi törvényi értelmében az iskolai tanulók ellenőrzőjébe - amely egy tájékoztatásra szolgáló dokumentum – nem román nyelven, hanem az oktatás nyelvén kell az iskolai minősítéseket bejegyezni (1/2011-es tanügyi törvény, 45. bekezdés, 14-15-ös bejegyzések).

Ennek fényében szeretnénk felkérni az iskola vezetőségét, hogy változtassa meg az eddigi gyakorlatot és kérje fel az iskolában tanító pedagógusokat arra, hogy a tanulóik ellenőrzőjébe kerülő iskolai minősítéseket magyar nyelven rögzítsék, továbbá a magyar minősítésekre használt kifejezések legyenek egységesek.

A törvényes előírások értelmében az iskolai minősítéseknek az iskolai naplóban, valamint az iskola által kibocsátott hivatalos dokumentumokban kell román nyelven is szerepelnie, a magyar nyelvhasználat nem tiltott. Következésképpen az iskolai napló, valamint az iskolavégzést igazoló iratokban a minősítéseket is lehet két nyelven rögzíteni.

A CIVEK álláspontja szerint az iskolai ellenőrzőbe kötelező módon kerüljenek magyar nyelvű minősítések továbbá az iskolai napló, valamint más hivatalos dokumentumok két nyelven tájékoztassanak a tanulók tanulmányi eredményeiről.

A magyar közösség anyanyelvhasználatának állami intézményekben történő elterjedése és fenntartása életbevágóan fontos, kérjük, hogy az eddig gyakorolt öndiszkriminációt szüntessék meg és ezt váltsa fel a magyar nyelvhasználat törvényes alkalmazása.

(közlemény)

 

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.