Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logoCIVEK nyilatkozat a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatójának kijelentéseivel kapcsolatban

A Civilek Háromszékért Szövetség – CIVEK teljes mértékben elítéli Gheorghe Neagu Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatójának 2013. június 10-én a médiában elhangzott civil szervezetekre vonatkozó kijelentését, miszerint „...a civil szervezetek feladata, hogy petíciókat küldözgessenek, mi azt meg is fogjuk válaszolni, ám a törvények alapján járunk el."

A civilek szerepe a Schweighofer beruházás ügyben az, hogy a törvényes lépések követése mellett, az állam irányába nyomást gyakorolva olyan döntéshozatalra kötelezzék az állami intézményeket, amelyek során a helyi közösség szempontjait is figyelembe veszik.

A civilek további szerepe és fontossága abban áll, hogy beadványaikon - és más lépéseiken – keresztül, az állami intézményeket a törvények betartására kötelezzék, valamint feltárjanak és bemutassank a különböző ügyek során felmerülő törvénytelenségeket, amelyekről tájékoztatják a közvéleményt.

Ennek fényében kijelenthetjük, hogy a környezetvédelmi hivatal igazgatója nem ismeri, még kevésbé tiszteli a civil szervezetek működését, azok fontosságát, mindezt egy olyan hivatal képviseletében, amely európai programokban a civil szervezetek szakmai partnerségére épít.

A második kijelentésében Gheorghe Neagu rámutat: "A Schweighofer létesített már öt gyárat az országban, éppen mi nem fogunk akadékoskodni.". Ez azt sejteti, hogy a törvényi előírásokat csupán papíron fogják betartani, a döntés már régen megszületett, azt csupán dokumentálni kell.

Ez a kijelentés nagyon veszélyes és minden törvényes előírást mellőző, hiszen a döntéshozatalhoz szükséges szakmai egyeztetések nem történtek meg, a döntés végeredményét pedig már előre sejtetve nyilatkozik az intézmény vezetője.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy az intézmény vezetője nem tartja fontosnak a civil szervezetek által megfogalmazott törvényes követeléseket a környezetvédelmi hatásvizsgálatok elvégzésére. Lévén, hogy minden megye más természeti jellegzetességekkel rendelkezik, fontos és törvényes útja az endedélyezésnek az, ha ezt a beruházást egyedi esetként kezelné a hivatal, továbbá a beruházás helyszínéül kiválasztott Réty természeti jellegzetességeit tartaná szem előtt, nem pedig az előző döntések kimenetelét.

Véleményünket az is alátámasztja, hogy a létesítendő beruházás három természetvédelmi terület metszéspontjában kerülne megvalósításra, ennek következtében a civilek által kért Kovászna Megyei hatásvizsgálat elengedhetetlen. Félő, hogy a hivatal igazgatója, a nyilatkozata alapján már eldöntött ügynek tartja a beruházás megvalósítását és annak engedélyezését, következésképpen a törvényes előírások alapján előírt lépések és a szakmailag indokolt döntéshozatal helyett, politikai döntés fog születni.

Végezetül felszólítjuk Gheorghe Neagu Urat, hogy az általa vezetett hivatal a Schweighofer ügyben a törvények betartása, a helyi természeti jellegzetességek továbbá civilek jogos követeléseit szem előtt tartva hozza majd meg döntését és mellőzze a politikai valamint szakmai szempontból megkérdőjelezhető nyilatkozatokat, ellenkező esetben a civilek követelni fogják a lemondását, hivatali túlkapás miatt.

Bereczki Kinga elnök
Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK

A nyilatkozathoz csatlakoznak:
Zöld Erdély Egyesület, Kolozsvár
Zöld Székelyföld Egyesület, Csíkszereda

Sepsiszentgyörgy, 2013.06.12

 
0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.