Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

macsafejselfishJúnius 21-én, pénteken 21 órától a Mácsafej együttes, június 22-én, szombaton 21 órától a Selfish Murphy koncertezik a Huhuuban.

A MÁCSAFEJ zenekar 2008-ban alakult, amikor Márk Attila „erdélyi daltulajdonos", az énekelt versek műfajában legismertebb erdélyi szerző és előadó meghívta egyik díszelőadására zenész barátait. A Márk Attila (gitár, ének) Ferencz Csaba (gitár, ének) Ticusan János (gitár) Ségercz Ferenc (furulyák) Ferencz Áron (ütőshangszerek) összetételű zenekar a produkció sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy a két szerző, Márk Attila és Ferencz Csaba dalait együtt viszik színpadra. A zenekar neve betűszó, a tagok nevéből áll össze.

Sepsiszentgyörgyi és brassói fellépéseik során elsősorban ismert magyar költők verseit éneklik, az énekelt vers műfaját az improvizatív zene világával ötvözve. Figyelmet fordítanak a kortárs költők verseinek megzenésítésére – Kányádi Sándor, Ambrus Lajos, Páll Lajos, Csoóri Sándor, Karácsonyi Zsolt, K. Kovács András, Ráduly János –, de a klasszikusok versei is ott szerepelnek repertoárjukban – József Attila, Weöres Sándor, Áprily Lajos, Reményik Sándor, Nagy László, Petőfi Sándor, Zajzoni Rab István. A költeményeket avatott, több zenei műfajt ötvöző módon szólaltatják meg. Első lemezük 2012 végén jelent meg és a barcasági magyarság legnagyobb költőjének, a másfél évszázada született Zajzoni Rab Istvánnak – barcasági népdalok feldolgozása révén – állít emléket.

 macsafej 01  macsafej 01  macsafej 01
 macsafej 01  macsafej 01  macsafej 01
 macsafej 01  macsafej 01  macsafej 01
 macsafej 01  macsafej 01  macsafej 01
 macsafej 01   

Fotó / Videó: Toró Attila

* * *

A SELFISH MURPHY 2011-ben alakult Sepsiszentgyörgyön abból a meggondolásból, hogy Romániában nincs ír-kelta zenét előadó együttes. Pedig ez egy olyan zenei stílus, ami dallamosságával, lendületével felvidítja a közönséget. A kelta zene megint egyre népszerűbb, ezért szeretnék ők is megkedveltetni az itteni emberekkel és előadásmódukkal megidézni az ír kocsmák hangulatát. A négy főből álló akusztikus formációval a klasszikusabb ír-kelta hangzást képviselik, mivel többek között a The Dubliners, a The Pogues és Shane MacGowen dalait is előadják.Nemcsak a zenéjükkel, de megjelenésükkel is igyekeznek átadni az ír életérzést. A zenekarnak számtalan koncertje volt, de a 2012-es év nemzetközi sikereket is hozott, mivel már négy országban, több fesztiválon és klubban arattak elismerést a szakma és a közönség körében egyaránt.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.