Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntKözlemény, 2013. július 4.

Az eddig nyilvánosságra került romániai régióátszervezési tervek mindegyike alapvetően sérti Székelyföld érdekeit, szembe megy a székely nép akaratával. Ismételten hangsúlyozzuk: Románia közigazgatási átszervezésekor figyelembe kell venni, hogy Székelyföld fel nem osztható, és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie. Ennek szellemében a Székely Nemzeti Tanács támogat minden tervet, amely Erdély magyarlakta településein a lakosságot tiltakozó megmozdulásokra szólítaná, hogy a közösségi akaratnak érvényt lehessen szerezni. Mindemellett hangsúlyozzuk: a tervezett regionális átszervezés elsődleges nyertese, vagy vesztese a székelyföldi tömbmagyarság lehet, ebben a folyamatban Székelyföldön vázolható a legmarkánsabban az európai példák alapján kialakítható területi autonómia, és egyedül itt mutatható fel a közösség részéről egy határozott és egységes akarat az önrendelkezési jog érvényesítésére.

Székelyföld közigazgatási integritása ezért ma az egész romániai magyar társadalom elsődleges célja, feldarabolásának, vagy beolvasztásának megakadályozása minden magyar feladata és kötelessége.

Üdvözöljük az Erdélyi Magyra Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt azon kezdeményezését, hogy július 20-án, Erdély több településén a tervezett régióátszervezés elleni tüntetéssorozatot szervez. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden, a régióátszervezés ellen szervezett megmozdulásnak széleskörű támogatottságot kell élveznie minden erdélyi magyar politikai párt, a magyar önkormányzatok és civil szervezetek bevonásával. Minden politikai haszonszerzés – jöjjön az bármelyik párt részéről – a tiltakozási folyamat hitelességét veszélyezteti.

A Székely Nemzeti Tanács a települési székely tanácsok mozgósításával csatlakozik a július 20-ra tervezett székelyföldi megmozdulásokhoz, ugyanakkor szorgalmazza az általa már megfogalmazott, a polgári engedetlenség különböző formáit is magába foglaló akciósorozat tervének elfogadását, amely lehetővé teszi a széleskörű és egységes fellépést.

A Székely Szabadság Napjának harminc-ezres közössége a román kormánynak címzett beadványban leszögezte: „Mi párbeszédet akarunk és együttműködést, abban a reményben, hogy végül Románia kormánya is belátja, hogy a közigazgatás reformot a helyi közösségek szabad akaratára, az állampolgárok közti szolidaritásra és a konstruktív együttműködésre kell építeni." Ennek szellemében lehet és kell minden demokratikus eszközzel elérni közös céljainkat.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2013. július 4.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.