Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

plakat 10242013 július 7-én 12 órától, a bikfalvi Művelődési Házban „57 + 2 nap" címmel fotókiállítás nyílik meg, az EMNT Sepsiszéki szervezete művelődési szakbizottságának szervezésében. Ezt megelőzően 11 órától a bikfalvi református templomban ünnepi istentiszteletre kerül sor.

2012 július 7-én egy az erdélyi magyar közéletben példa nélküli kiállás indult el, Sánta Imre bikfalvi református lelkész, engedélyt váltott ki Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalánál, hogy napi két órán keresztül némán tiltakozzon a Székely Mikó Kollégium előtt a Buzău-i bíróság ítélete ellen: a Kollégium visszaállamosítása miatt, illetve, hogy a bíroság három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Székely Mikó Kollégium épületét 2002-ben a református egyháznak visszaszolgáltató bizottság tagjaira. Az egyszemélyes tiltakozáshoz napról napra többen és többen csatlakoztak, és az egyéni kiállás, lassan szinte mozgalommá nőtte ki magát, mely szeptember 1.-én, a teljes erdélyi magyar közéletet megmozgató "Igazság napján" csúcsosodott és október 5-én, a Ploieşti-i tárgyalás napján a Székely Mikó Kollégium körüli élőlánccal fejeződött be. Ez a megmozdulás egyértelműen egyedi volt az erdélyi magyar közéletben. Olyan problémákra fókuszálta a figyelmet melyek mai napig is élő, megoldatlan gondjai az itteni magyarságnak: az államosított ingatlanok helyzete, a kisebbség és többség közötti viszony, az autonómia igénye.

A Toró Attila, Márkó László, Bagoly György, Ütő Gusztáv fényképeiből összeállított kiállítás alapját, egy-egy releváns fénykép alkotja, mely az 57 nap és a 2 kiemelt esemény – az Igazság napja, illetve a Mikó körüli élőlánc – legjellegzetesebb, legmegragadóbb, legmeghatóbb, vagy csak egyszerűen a legszebb pillanatait zárja a fotográfia időtlenségébe.

A rendezvényre ingyenes autóbusz indul délelőtt 10 órakor Sepsiszentgyörgyről a Lábasház elől.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.