Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logo2013. július 16. (közlemény)

A Civilek Háromszékért Szövetség májusban 86 háromszéki tanintézményhez (iskola, gimnázium, líceum) juttatott el felszólítást, hogy a minősítéseket magyar nyelven írják be az ellenőrzőbe.

Sajtótájékoztató az iskolákhoz kiküldött magyar nyelvhasználati felhívás eredményeiről
Civilek Háromszékért Szövetség CIVEK
2013.07.15.

Kiközlés időpontja: 2013.05.21
Kiközlés módja: személyes kézbesítés, fax, elektrónikus posta, hivatalos válasz igénylésével megadott határidőig
Telefonos értesítés: mind
Címzett: 86 magyar tannyelvű, alsó tagozattal rendelkező tanintézet (iskola, gimnázium, liceum)
Terület: Kovászna megye
Felhívás tárgya: minősítések magyar nyelven történő bejegyzése az ellenőrzőkbe (Kitűnő, Jó, Elégséges, Elégtelen)

A felhívásban megfogalmazott jogi indoklások:

Európai Kis és Regionális Nyelvek Kartája II. rész 7. Cikkely 1. Bekezdés, miszerint az állam óvja és támogatja a regionális és kisebbségi nyelveket, mint az önazonosság megnyilvánulási formáját a nemzeti kisebbségi kultúra megőrzésében.

282/2007 sz. törvény e. Cikkely 8. Bekezdés, a Karta ratifikálásáról, miszerint a román állam biztosítja a magyar nyelven való tanulást, óvodától egyetemig, beleértve a szakképzést is.

1/1011 sz. tanügyi törvény 45. Cikkely 14-15. Bekezdések, miszerint az elemi tagozaton a minősítések szóbeli és írásbeli közlése az oktatás nyelvén történik.

5565/2011 sz. Miniszteri Rendelet 2. Cikkely 2. Bekezdés, miszerint az ellenőrző nem hivatalos iskolai dokumentum. (okt.7)

Eredmények

86 tanintézetből 3(! )visszajelzés: kettő írásban, egy szóban (telefonon).

A három visszajelzésből egy pozitív, kettő elutasító.

A telefonos érdeklődésre elutasító válaszok (nincs idő vele foglalkozni).

A kapott visszajelzések alapján Háromszéken mindössze egyetlen(!) tanintézményben jegyzik be magyar nyelven az ellenőrzőbe a minősítéseket.

Felkérjük a hivatalos oktatási intézményeket és szakmai szervezeteket, (Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, Kovászna Megyei Tanügyi Szabad Szakszervezet, Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Kovászna megyei tagozata, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, gr. Mikó Imre jogvédelmi szolgálat), hogy kövessék figyelemmel és következetesen tartsanak ki az anyanyelv használata mellett az oktatásban, álljanak ki jogaink érvényesítése érdekében az európai joggyakorlatnak megfelelően. Külön szólunk a tanítókhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz, kérjük, mutassanak példát bátorságból és öntudatból a felnövő generációnak azáltal, hogy becsülik önmagukat, nyelvünket, kultúránkat és alkalmazzák is a mindennapi gyakorlatban. Csak öntudatos egyénekből álló közösségnek van jövője Szülőföldjén.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.