Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2013. augusztus 2.

Közel háromszáz középiskolás diák és egyetemista részvételével kezdődött meg Sepsiszentgyörgyön az első alkalommal megszervezett Köz-Ép-Pont nevet viselő Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó. Az augusztus 1-4. között zajló rendezvény mottója: Értékes vagy!

„Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy" (Ézs 43, 1b.)

Csütörtök este az ünnepi megnyitóval összekötött istentiszteleten a liturgiai szolgálatot Koszta István főszervező, brassói evangélikus lelkész, az igehirdetési szolgálatot Fejér Olivér kolozsvári evangélikus diakónus végezte.

Mennyit ér az ember, tette fel a kérdést Fejér Olivér diakónus, aki azt vezette le, igencsak szemléletes módon, hogy Isten az, aki értékessé tett minket. A diakónus, hűen az ifjúsági találkozó laza hangulatához, a fiatalok bevonásával, színes lapok segítségével szemléltette, a szeretet és az ember értékesebb a nyaraláshoz, iPhone-hoz, vagy saját tulajdonú házhoz viszonyítva. Majd „összerakta" kémiailag az embert, megmutatta: teljesen értéktelen anyag lesz belőle. Amikor összekuszálódik az élet, tudnunk kell, hogy megváltottak, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van gazdánk; az tesz értékessé, hogy Krisztust gazdánkká fogadtuk – fogalmazott Fejér Olivér.

A Sepsiszentgyörgyre érkezett fiatalokat köszöntötték a Manócska Játszóház apróságai is. A helyi evangélikus gyülekezet keretében működő játszóházban fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak. A kicsik rövid köszöntőjükben zörgőkkel, csörgőkkel, különféle ütőhangszerekkel, tapssal, kopogtatással szólaltatták meg a dalokat, Valádi Enikő és Paszjár Marianna irányításával és a szülők segítségével.

Sepsiszentgyörgy ma a világ közepe

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke köszöntőbeszédében kihangsúlyozta, az evangélikusoknak ma a világ közepe Sepsiszentgyörgy, majd a rendezvény nevének további értelmezését ismertette. A középpont maga az élő Isten, induljunk el a szélekről Isten felé, találkozzunk a középpontban, buzdította a fiatalokat a püspök. Mint mondta, legyen kikapcsolódás, szórakozás, közösségépítés, buli, de legyen kibontakoztatása az Istentől kapott értékeknek is.

Répás Zsuzsanna, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumának nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint egy ilyen találkozó kiváló alkalom, hogy jobban megismerjük egymást, hogy lebontsuk a falakat. Ilyen céllal is indította a magyar kormány a külhoni tanulmányi kirándulási programjait. Az államtitkár ugyanakkor arra intette a diákokat, tűzön-vízen tartsanak ki anyanyelvük és a szimbólumhasználat joga mellett, mert csak így maradhatnak meg, ebben a küzdelemben számíthatnak a magyar állam támogatására.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy bármennyire is különbözzünk, abban egyformák vagyunk, hogy magyarok vagyunk.

Azt szeretnénk, hogy jó legyen Sepsiszentgyörgyön élni, mert akkor a vendégek is jól érzik magukat és szeretettel térnek vissza hozzánk – hangsúlyozta köszöntőjében Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy kivívta Székelyföld Kulturális Fővárosa címet és megpályázzák Székelyföld nevében az Európa Kulturális Főváros címet. Az alpolgármester a hit közösségmegtartó szerepét és a rendezvény vallásosságát méltatva, úgy fogalmazott: ilyenkor a Jóisten is jobban figyel ránk Székelyföldön.

Értékes kavalkád

A csütörtök este jó hangulatú Equinox koncerttel és bulival folytatódott. Pénteken délelőtt tíz órától a "Ne szúrt el a kari-ered!" címmel tart előadást Kalóz János pszichológus, aki az értelmes életvezetés fontosságáról beszél. 11 órától egyházi és közéleti személyiségek osztják meg gondolataikat az élet értékességéről. Délután 3 órától a Váróterem Alternatív Színtársulat előadását, a Passió Élménykiállítást vagy a Barcasági értékeket bemutató tárlatot lehet megtekinteni, de a fiatalok kézműves foglalkozásokon, sportvetélkedőkön, városnézésen is részt vehetnek.

Az előadások és esti koncertek a Székely Mikó Kollégiumban zajlanak. A részletes programot csatolva küldjük.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.