Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

obrusanszky plakat2013. augusztus 16-án, pénteken délután fél hattól Obrusánszky Borbála történész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Múzeumban Szentkatolnai Bálint Gábor keletkutatási eredményei, az új kutatások tükrében címmel.

Szentkatolnai Bálint Gábor, a közel 30 nyelven beszelő orientalista, nyelvész 1844-ben született és száz éve, 1913-ban halt meg Temesvárott. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem professzora és tanszékvezetője korábban számos tanulmányutat tett az eurázsiai sztyeppei övezetben, eljutott India déli részébe. 1870 és 1875 között a Magyar Akadémia támogatásával keleti tanulmányúton vett részt, ahol megtanult tatárul, törökül, mongolul és mandzsu nyelven. Páratlan nyelvi és néprajzi gyűjtőmunkát végzett, amelynek egy részét csak most kezdik felfedezni a külföldi kutatók. Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyos, hogy a nagy magyar keletkutató, nyelvész korának egyik legtehetségesebb és legszélesebb látókörű szakembere volt.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.