Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

toth szabolcsA sepsiszentgyörgyi Lármafa Egyesület a tavaly Indiában járt, önkéntesként. Az ottani tapasztalatok és emlékek visszhangjaként, idén szeretnék megmutatni a sepsiszentgyörgyi közönségnek is egy darabját ennek az ősi kultúrának.

Az Indiai kultura legalapvetőbb hozzátartozója az indiai klasszikus zene, mely az emberiség legrégebbi töretlen zenei tradíciója. Mivel az idén városunk a zene évét ünnepli, melyben ezidáig már számos világ megszólalt, ugy gondoljuk, hogy ez a különleges rendezvény csak kitágíthatja az eddigi zenei spektrumot. Az india hagyományos zene kát alapvető hangszere a szitár és a tabla, melyek egy többezer éves nyelven kommunikálnak egymással azok által akik e hangszereket megtudják szólaltatni.

A 10 lejes belépőből összegyűlt összeget, a szervezők Nagy Alfréd színművész orvosi költségeire ajánlják.

Vendégünk erre a rendezvényre, Tóth Szabolcs magyar szitárművész, aki előbb Pandit Budhaditya Mukherjee, az Imdad Khani Gharana világhírű szitárosánál kezdett tanulni

Kalkuttában, majd a gayaki ang, vagyis az „éneklő szitár" jelenlegi egyik legkiválóbb szitárjátékosa, Pandit Rajeev Janardan első nem indiai születésű magántanítványa lett. Mesterei mellett olyan kiválóságok tanítják még, mint a Shankar-gitár legnevesebb művésze, Dr. Kamala Shankar, vagy a tablajátékos Pandit Vinode Pathak. Khyal éneket és tablajátékot, valamint zenetörténetet tanult Delhi legrégebbi zenei egyetemén a Gandharva Mahavidhyalaya-n. Jelenleg is folytatja tanulmányait mesterénél, akivel számos esetben szerepelt egy színpadon, valamint szólókoncerteket adott Indiában es Európa számos nagyvárosában, olyan nagyszerű tablások kíséretében, mint Pandit Vinode Pathak, Anil Moghe, Hanif Khan vagy akár Pundlik Bhagwat, akit 2005-ben Magyarországon is hallhatott a közönség.

Kísérőjeként, Akash Bhatt indiai tablaművészt üdvözölhetjük, aki az indiai Gujarat állam szülötte, jelenleg Belgrádban él és építészként dolgozik. A hagyományos "Banaras Gharana" stílus értője és művelője, több ütős hangszeren is játszik, de nagyjából kortárs elemekkel tűzdelt tabla játéka van.

Ismeri és szereti a magyar és balkán népzenei világot, melyekben számos hasonlóságot talál a gujarati népzenével.

A rendezvény záró akkordjaként ezt a hasonlóságot be is mutatjuk egy kis zenei improvizációval melyben a két művész mellé helyi zenészek társulnak játékukkal.

Program:

16:30 workshop Tóth Szabolcs és Akash Bhatt vezetésével

19:00 projektoros vetítés [dokumentumfilm az indiai hagyományos zenéről]

20:00 koncert - hagyományos indiai zene [Tóth Szabolcs - Akash Bhatt]

21:30 jam session helyi és külföldi zenészekkel

23:00 keleTriParty

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.