Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

rety hs 06Jóváhagyta a Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökség a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fűrészüzemének területrendezési tervét - közölte hétfőn az erdélyi Krónika című lap.

A hivatal nem vette figyelembe a megnövekedett teherforgalom és az erdőirtás miatti aggodalmakat, azzal a magyarázattal, hogy a befektető nem foglalkozik kitermeléssel és szállítással, csak feldolgozással, tehát nem vonható felelősségre a teherforgalomért, vagy a fakivágásért.

A környezetvédelmi ügynökség figyelmeztet, hogy az általa kiadott engedély nem azonos az építési engedéllyel, viszont a 70 hektáros területet kivonják a mezőgazdasági regiszterből, és ipari területté nyilvánítják.

verespatak szept8 06A környezetvédelmi hatóság döntése ellen Sepsiszentgyörgyön mintegy 150-en vonultak utcára vasárnap a verespataki bányaprojekt ellenzőihez csatlakozva - jelentette a lap. A megmozdulást a fűrésztelep ellen folyamatosan tiltakozó civil társulás, az Indigó csoport szervezte.

A civilek a székelyföldi erdők védelmére hivatkoztak, hiszen a gyár évi 800 ezer köbméteres kapacitása gyakorlatilag a Kovászna és Hargita megyében kitermelt összes fenyőmennyiséget felemésztené. Ráadásul a feldolgozó nem vállal semmilyen felelősséget a majdani erdőirtásért.

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó gyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

(forrás: MTI / 2013. szeptember 9.)

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.