Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

civek logo2013. szeptember 19.

Szakmai és érdekvédelmi civil szervezetek azzal a felhívással fordulunk a magyar közoktatás országos és helyi vezetőihez és a pedagógusokhoz, hogy tekintsék feladatuknak a felnövő nemzedék öntudatának erősítését a nemzeti önazonosságunk megtartásáért, a jövőnkért itt, Szülőföldünkön. Anyanyelvünk használatával, igényes oktatásával, a nyelvi műveltség gyarapításával a helyi nyelvváltozat megbecsülésével mutassanak biztató példát gyermekeinknek. Ne váljanak a politika nemzetsorvasztó eszközévé, a jogainkat korlátozó és a nemzetközi egyezményekkel ellentmondó rendelkezések feltételek nélküli betartásával. Jogaink igénylését és a jogainkkal való élést például abban is kifejezésre kell juttatni, hogy az ellenőrzőbe magyar nyelven írják be a minősítéseket. Az anyanyelvhez való ragaszkodás nem törvénytelen cselekedet, hanem egy közösség élni akarásának, jövőtudatának erőteljes megnyilvánulása.

Felhívással fordulunk a Szülőkhöz, segítsék ebben pedagógusainkat. Bátran igényeljék a magyar nyelv használatát a szülői tájékoztatásban.Kérjék az iskolai vezetőséget, fordítson kellő figyelmet arra, hogy a kiértesítéseket, szülői beleegyezéseket, iskolai hivatalos közleményeket magyar nyelven fogalmazzák, terjesszék, használják.

Gyakoroljuk a jogainkat, és utasítsuk el határozottan jogaink korlátozását. Egyénileg és csoportosan, egyaránt. Ez az önrendelkezéshez vezető út első lépcsőfoka.

Bereczki Kinga, elnök - Civilek Háromszékért Szövetség
Burus Botond, elnök - Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége
Dr. Péntek János elnök - Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, Az MTA külső tagja

Sepsiszentgyörgy, 2013. szeptember 17.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.