Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szntBizonyára értesültek már arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács nagyszabású tüntetést szervez 2013. október 27-én Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, illetve Székelyföld területi autonómiája mellett. A Székelyek Nagy Menetelése Gábor Áron szülőfalúja és halálának helyszíne, vagyis a háromszéki Bereck és Kökös közötti 54 kilométeres útvonalon zajlik. Tizenhárom településről és csomópontból, a vasárnap délelőtt 11 órás istentiszteletek után 12 órakor két-két menetoszlop áll fel és indul el a szomszédos település, illetve csomópont felé, összesen 24 menetoszlopot alkotva. Amikor – a tervek szerint egy óra múlva – a két szomszédos település menetoszlopai összeérnek kialakul minden idők leghosszabb tiltakozó menetoszlopa, amely székely zászlók ezreivel és tiltakozó feliratokkal üzeni a bukaresti kormánynak: a székelyek szembeszegülnek erőszakos asszimilációs tervével. A tiltakozás ugyanakkor ünnep kíván lenni, amely erősíti a székely közösség önbizalmát.

A szervezés kapcsán teljes körű konszenzust sikerült kialakítani a politikai szervezetek között, így minden párt és társadalmi szervezet támogatásáról biztosított.

Ezúttal kérjük fel a közösségek életében aktív szerepet vállaló civil szervezeteket, kulturális és művészeti együtteseket (kórusokat, fúvószenekarokat, hagyományőrző csoportokat, hobbiklubokat, ifjúsági és szakmai szervezeteket stb.), akik/amelyek mindennapi tevékenységükben – ha közvetve is – az autonómiát gyakorolják, hogy lehetőleg önállóan szervezkedve, a jelzett útvonalon - Bereck, Lemhény, Nyújtód, Kézdivásárhely, Albis, Csernáton, Dálnok, Maksa, Eresztevény, Réty, Szentivánlaborfalva, Uzon, Kökös – keressék fel hasonló érdeklődésű testévszervezeteiket és csoportosan jöjjenek el a Székelyek Nagy Menetelésére. Ha ez önállóan nem valósítható meg, forduljanak a szervezőkhöz, a települési és széki tanácsokhoz, a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi irodájához, hogy a megfelelő településre irányítsák.

Székelyföld autonómiája nem csupán a politikai szervezetek ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Tegyük október 27-ét, a Székelyek Nagy Menetelését a legszélesebb körű összefogás ünnepévé!

A Székelyek Nagy Menetelésével egy időben a nagyvilág több városában szolidarizáló tüntetéseket tartanak. Ez is adjon lendületet mindannyiunk számára, hogy ott a helyünk a menetoszlopokban.

Október 27-én mondjuk ki együtt: Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható! Autonómiát Székelyföldnek! Szabadságot a Székely Népnek!

Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2013. szeptember 23.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.