Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

plakat FOTOSMARTONOSA tavalyi év szeptemberében meghirdetett MESEKUNYHÓ megyei projekt zárómomentumához érkezett, ugyanis hétvégén avatják a fotosmartonosi és nagyajtai mesekunyhókat.

A projekt ötletgazdája és kivitelezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, 2012. szeptemberében két kategóriában hirdette meg a 7 hónapig tartó MESEKUNYHÓ vetélkedőt a megye falusi közösségeinek. A vetélkedő célja volt a települések közösségformálása, -építése, ezáltal a helyi identitástudat megerősítése, a tárgyi és szellemi örökségünk, hagyományaink felkutatása, megélése, beépítése a hétköznapokba és ezek népszerűsítése minél szélesebb körben.

A Magyar Népmese Napján rajtoló vetélkedőre 11 csapat nevezett be, a kistelepülések esetében Bibarcfalva, Fotosmartonos, Páké és nagytelepülés kategóriában Árkos, Bölön, Gidófalva, Kézdiszentkereszt, Kökös, Maksa, Nagyajta, Vargyas. A vetélkedő folyamatába bármelyik korosztály részt vehetett, a 7 próba alatt minden korosztály megtalálta a helyét, feladatát és hozzá tudott tenni a nagy közös munkához.

A megméretettés záróeseményére 2013. április 13-án, szombaton, Sepsiszentgyörgyön került sor egy Hetedhét országra szóló ünnepség keretében, ahol felajánlt nyeremények (egy-egy mesekunyhó teljes felszerelése, egységesre tervezett, helyi mesterek által készített bútorok, kellékek, játékok és különböző foglalkozáshoz szükséges felszerelések is gazdára leltek. Kistelepülés kategóriában a fotosmartonosi MESEFOLT A MARTOKON csapata és nagytelepülés kategóriában a nagyajtai VADRÓZSÁK csapata várják, hogy a most következő hétvégén átvehessék jól megérdemelt nyereményeiket.

plakat NAGYAJTA2013. szeptember 28-án, szombaton, 15 órától, a fotosmartonosi Művelődési Ház épületében avatják a Mesekunyhót.

2013. szeptember 29-én, vasárnap, 11 órától, a nagyajtai református templomban tartandó ünnepi istentiszteletet követően kerül átadásra a Mesekunyhó, amely a református közösségi házban kap helyet.

Mindkét eseményen a gyermekközönségnek koncertezik az EVILÁGI együttes és mesét mond Nagy Kopeczky Kálmán, a Mesekunyhó királya.

Az Evilági együttes Háromszéki Koncert Karaván, a Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázati projektjének nyertese.


Evilági együttes- Dalóka

A Dalóka alapját Varró Dániel korszerű mondókái adják, melyek a kisgyermeki lét mindenféle dolgairól szólnak, a következő címszók alatt: Tudogató, Zokninemtalálgató, Altató, Fürdetgető, Tüsszentgető, Katonadolog, stb. Ezeket a mondókákat zenésítette meg az együttes úgy, hogy a korszerűségre való törekvés mellett fontos szempont maradt a dalok játékossága, könnyen énekelhetősége.

A hanglemezkészítés elsődleges célja volt az erdélyi magyar gyermek- zenetár bővítése és színesítése volt az igényesség nevében. A Dalóka koncertváltozata tartalmas kikapcsolódást szándékszik nyújtani úgy, hogy közben nevelő hatást is gyakorol: a mondókák segítségével foglaltatunk állást bizonyos – hétköznapi- helyzetekről. Zenei vonatkozásban hangszerismeretüket bővítjük, a gyermekeket bevonjuk közös éneklésbe, különböző játékokba- pl. Repülőzés, alkalomadtán hangszert ( zörgők, csörgők) is adunk a kezeikbe, hogy minél közelebbről megtapasztalják az élő zene varázsát.

Ahogy a lemezt, úgy a koncert változatát is elsősorban gyermekeknek ajánljuk szülői vagy nevelői kísérettel. (www. Evilagi.hu)

 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01  mesekunyho 01  mesekunyho 01
 mesekunyho 01   

Fotók: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.