Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Mi Székelyföldről, akik a magyar államalapítás ünnepe alkalmából a Székelyföldet erősítő közösségi munkánkért 2013-ban magas állami kitüntetésben részesültünk, üdvözöljük a Civilek Háromszékért Szövetség, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének pedagógusokhoz és szülőkhöz intézett felhívását és ezennel kinyilvánítjuk csatlakozási szándékunkat.

Ez a felhívás része annak a küzdelemnek, amely továbbra is fontos feladata marad az egymást követő generációknak. Ezt a harcot nem lóháton, nem lövészárkokban vagy a doberdóihoz hasonló csatamezőkön, nem nyilakkal meg kopjákkal, modern lőfegyverekkel és levegőből ledobott bombákkal, vagy rakétaállomásokról indított rakétákkal vívja meg a magyarság, hanem a tájékoztatás hatékonyabb és korszerű eszközeivel. A magyar nemzet ma már nem fizikai létében, hanem önazonosságában van kitéve a pusztulás veszélyének a maradék Magyarországon, és hangsúlyosabban az elszakított területeken.

Az utolsó csatáját vívja most a magyarság, és ezt minden magyarnak külön-külön kell megvívnia. Mert az utolsó csata színtere az Egyén, Te magad vagy. Cselekvő magyarként vagy székelyként, jelentéktelennek tűnő dolgokban biztosíthatod nyelvi megmaradásunk jövőjét. Győzelemnek számít, ha megtartod hitedet, ünnepeidet, szokásaidat, ha magyar iskolába járatod gyermekedet, ha ragaszkodsz magyar nyelvedhez, ha üzletesként, cégvezetőként, hivatalnokként, szolgáltatóként, politikusként vagy bármely minőségben fontosnak tartod a magyar nyelv használatát. Őseid szerzett vagyonát nem adod el idegeneknek, és arra is van gondod, hogy néped történelmét megismerd és gyermekeiddel is megismertesd. Néped történelme nemzeted lelke is egyben, ismerete nélkül nincs nemzettudat és nincs magyar vagy székely jövő Erdélyben, Székelyföldön és a Kárpát-medencében.

A Te feladatod, hogy román ismerőseid körében is a magyar ügy szószólójává válj, még akkor is, ha ez kezdetben kellemetlen a számodra. Gondolj arra, hogy a magyaroknak ha csak egynegyede is vállalkozna erre a feladatra, a mainál már sokkal pozitívabb kép alakulna ki rólunk, és ez fokozatosan elvezetne egymás értékeinek a kölcsönös tiszteletéhez.

Ezt a csatát nem szabad elveszítenünk, mert ez az utolsó esély, hogy a népek nagy tengerében magyarként megmaradjunk. Már így is késő, a végső lehetőség, az utolsó csata, amelyet megmaradásunkért folytatunk. Küzdj hát, hogy az utánunk következő generációk is itthon érezhessék magukat e hazában.

Nyilvánosan és illő tisztelettel arra kérjük a pedagógusainkat, a székelység szellemi művelőit, és minden székely és magyar embert, hogy csatlakozzanak a Civilek Háromszékért Szövetség, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének felhívásához és igényeljék a magyar nyelv használatát az élet minden területén. Mert kell, hogy legyen egy olyan hely, ahol nyelvünk is otthon érezheti magát. Ez az otthonteremtés pedig mindnyájunk feladata.

1. Dr.Brassai Attila a Marovásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tanszékvezető egyetemi tanára

2. Beder Tibor Hargita megye nyugalmazott főtanfelügyelője, közíró, utazó, a Julianus-alapítvány és a Magyarok Székelyföldi Társasága alapítója és elnöke

3. Haszmann Pál Péter nyugalmazott muzeológus, az alsócsernátoni múzeum igazgatója

4. Kovács Levente színházi rendező, a Marosvsárhelyi Művészeti Egyetem nyugalmazott professzora

5. Kis Irén népraljzkutató, a gyergyószentmiklósi városi könyvtár nyugalmazott igazgatója, a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal kulturális felügyelője

6. Szilágyi Zsolt zenei író, előadóművész, karnagy, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója

 

* A Civilek Háromszékért Szövetség, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének pedagógusokhoz és szülőkhöz intézett felhívását itt olvashatja el.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.