Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sznt2013. október 18.

Több mint két hét telt el azóta, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) bejelentette, megoldotta a Traian Băsescu államelnök, Victor Ponta miniszterelnök, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Crin Antonescu a Szenátus elnöke ellen benyújtott panaszom ügyét. A CNCD honlapján olvasható közleményből azt is megtudtam, hogy az érintettek törvényes határidőn belül meg fogják kapni a hivatalos döntést indoklással együtt, és ezt követően élhetnek a fellebbezés jogával. Türelmesen várom ezt a pillanatot, de látva a Tanács érveit, máris kijelenthetem, élni fogok a jogorvoslat lehetőségével

Meglepő ugyanis, hogy a fentiekben felsorolt közméltóságokat azzal az indoklással menti fel a Tanács a diszkrimináció vádja alól, hogy alapvető emberi jogukkal, a szólás- és véleményszabadság jogával éltek. Felhívom a közvélemény figyelmét, hogy az alapvető emberi jogok az egyént illetik meg, az egyént védik akár a közhatalom intézményeivel szemben, és soha nem fordítva! Így természetes ez, hiszen - amint azt Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is leszögezi – az alapvető emberi jogok és szabadságok az emberi lény veleszületett méltóságából erednek!

Románia elnöke, kormánya, szenátusa az alkotmány szerint közhatóságok, az államhatalom intézményei, ezért a bepanaszoltak által előrevetített intézkedéseket nem lehet egyszerű állampolgári vélekedésként kezelni. Nevezettek minden megnyilvánulásukkal, amelyek közügyekre vonatkoznak, nem a szólásszabadság jogával élnek tehát, hanem közhatalmat gyakorolnak.

A milliók sorsát érintő kormányzati intézkedés, Románia tervezett közigazgatási átalakítása - a bepanaszoltak szerint - úgy fog végbemenni, hogy Románia magyar nemzetiségű polgárai által lakott települések ott sem alkothatnak egyetlen, önálló közigazgatási egységet, ahol a magyarok egy tömbben élnek. Míg a többségiek számára ez a lehetőség természetes, a mi számunkra - a bepanaszoltak szerint – azért lehetetlen, mert magyarnak születtünk.

Hogyan lehetséges, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem lát ebben hátrányos megkülönböztetést? Hogyan lehetséges, hogy ez az intézmény, amely arra lenne hivatott, hogy megvédje az állampolgárokat a diszkrimináció ellen, az emberi jogok nevében az állami hatóságokat védi a kiszolgáltatott és diszkriminált állampolgárokkal szemben?

Erre egyetlen magyarázat, hogy a Diszkriminációellenes Országos Tanács a politikai hatalom kiszolgálója, a döntéseit politikai-hatalmi megrendelésre hozza, és messze nem felel meg azoknak az elveknek, amelyeknek érvényesítésére az Európai Unió Tanácsának 2000/43/EK számú, a személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló irányelve alapján létrehozták.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2013. október 18.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.