Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

keleTtrip2013. október 26.

A Lármafa gyesület mult havi, ázsiai kultúrákat bemutató sorozatának bemutatkozó eseményének a KeleTrip!-nek folytatásaként, a torokéneklés és a doromb mágikus zenei világát szeretné a sepsiszentgyörgyi közönségnek bemutatni.
A torokéneklés egy régi hagyomány melynek nyomait és kultúráját főként az ázsiai népek hagyományos zenéjében találjuk meg. Elsődlegesen mongóliára jellemző, ahol országszerte nagy népszerűségnek örvend, de ugyanúgy megtalalható az afrikai kontinens bizonyos részein és Tibetben is mint hagyomány.

Vendégünk az eseményre, Paizs Miklós magyarországi zenész, akit elismerten Európa legjobb torok énekesei között tartanak számon.

A legtöbb torokénekes esemény elmaradhatatlan kisérőhangszere a doromb, mely hangszert tartják a világ egyik legrégebben jelenlevő hangszerének. Vendégünk az eseményre, B Szabó Zsolt sepsiszentgyörgyi származású rádiós műsorvezető és doromb zenész, aki évek óta tanulmányozza és foglalkozik ennek a hangszernek a megszolaltatásával. Szándékunkban áll ezzel a projekttel, egy ismeretlen zenei világot bemutatni a sepsiszentgyörgyi közönségnek, ugyanakkor, mivel a torok éneklés és a doromb kisérleti hangzásvilágú és alapvetően nem a hagyományos zenei strukturalitás jellemzi, felkértük Kónya Ütő Bence és Vitályos Lehel sepsiszentgyörgyi zenészeket, hogy vegyenek részt a fellépésben, zenei alapot szolgáltatva a két zenésznek, ami, elképzelésünk szerint csak mélyiteni fogja az élményt.

Bevezetőként, a projekt része, egy 4 órás workshop is, ahol a három zenész, bemutatja a helyi érdeklődőknek ennek az egyedi hangzásvilágnak a jellegzetességeit, ezzel is reményeink szerint emelve az esélyét annak, hogy a helyi zenei világban is egyre gyakrabban találjon helyet magának a doromb és a torokének. Az esemény helyszinéül a Tein Teaház szolgál, mely a KeleTrip! sorozat partnere.

Program:
15:00 zenei workshop [torokének, doromb]
20:00 projektoros filmvetités a torokének hagyományáról
21:00 koncert [Paizs Miklós, B Szabó Zsolt, Kónya Ütő Bence]
23:00 jamsession

Beugró: 10 ron melyből 5 ron lefogyasztható.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.