Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

az autonomia anatomiajaElektronikus Küldeményművészeti Nemzetközi Kiállítás
Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, 2013. október-november
Kurátor: Dr. Ütő Gusztáv
Szervezők: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Mikó Imre Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Etna Alapítvány
Támogató: a sepsiszentgyörgyi Míves Ház Egyesület

A kulturális, gazdasági és politikai önrendelkezés, vagyis az autonómia, a mindenkori alkotáskedv, valamint a nyugodt és kiegyensúlyozott életvitel alapfeltétele. Székelyföldön hosszú évtizedek óta nincs önrendelkezés. Itt az első világháború vége óta, a karhatalmi szervek által minket elnyomásban tartó román hatalom akarata érvényesül, és gyarmatosítási folyamat zajlik. Tudom, hogy a művészet nem oldhatja meg a nemzeti, társadalmi és gazdaság - politikai kérdéseket, viszont hathatósan hozzájárulhat az autonómia eszméjének népszerűsítéséhez, s ez által a változtatásokhoz szükséges öntudat kifejlődéséhez.

A Székelyföld olyan kortársművészeti hagyománnyal büszkélkedhet, mint: Médium – Nemzetközi Kortársművészeti Kiállítás (1981, 1991, 1994, 1997), Sepsiszentgyörgy, AnnART – Nemzetközi Élőművészeti Fesztivál (1990-1999) Szent Anna-tó. Eruptio – Régióközi Akcióművészeti Találkozó (2003-2012) Sepsiszentgyörgy, Csernáton, Kézdivásárhely, Bálványos, Szent Anna-tó, Málnásfürdő. A felsorolt rendezvényeken született vizuális válaszok nemcsak a művészet önmagába forduló, immanens kérdésköréről beszélnek, hanem mélyükön folyamatosan ott lappang az autonómia gondolata és az annak megvalósíthatóságával kapcsolatos válaszok is.

„Az Autonómia Anatómiája" elnevezésű kiállításunk újabb képi válaszokat nyújt az önrendelkezés fogalomköréről, a Román elnyomó hatalom által megkérdőjelezett Székelyföld létezéséről és a székely nép autonómia törekvéseiről, illetve az autonómiáról általában, vizuális művek nemzetközi szintű kiállítása révén.

A beérkezett művek 2013. október 26-án, szombaton délután 6 órakor, A3-as nyomatok formájában kerülnek bemutatásra a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A megnyitóbeszédet Tőkés László, Európai Parlamenti képviselő úr tartja, a szakmai méltatást pedig Vécsi Nagy Zoltán, művészettörténész mondja el.

Dr. Ütő Gusztáv,
képzőművész, adjunktus a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, az EMNT Sepsiszéki alelnöke és a sepsiszentgyörgyi Etna Alapítvány elnöke
Sepsiszentgyörgy, 2013. október 24.

 autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01
 autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01
 autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01
 autonomia anatomiaja 01  autonomia anatomiaja 01  

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.