Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Radioaktiv gondolatok web2013. november 10-én, vasárnap 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében Rádióaktív gondolat-ok címmel koncertezik Bodrogi Éva (ének), Kedves Csanád (elektronika, zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Szalai András (cimbalom), Zarándy Ákos (zongora), akik az új magyar zene fiatal generációjának legjelentősebb képviselői. A rendezvény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része.

A projektben részt vevő zeneszerzők és előadók hosszú évek óta rendszeres munkakapcsolatban állnak egymással. A művészek szándékosan nem állapodtak meg semmilyen együttes névben, mivel mind zeneszerzői, mind előadói szempontból erős egyéniségek alkotják a csapatot. A hangversenyeken énekhangra, klarinétra és cimbalomra írt kompozíciók csendülnek fel, helyenként zongorával és elektronikával kiegészülve. A műsor egy része ősbemutatókból áll, de a program többi része is az adott közönség számára kevésbé ismert, ritkán hallható zeneművekről tevődik össze.

A felhangzó művek között a két zeneszerző (Kedves Csanád és Zarándy Ákos) mellett a magyar kortárs zene egyik meghatározó alakjának, Klenyán Csabának is elhangzanak magyar komponisták által ihletett darabjai. A műsor érdekessége továbbá, hogy egyes darabokban a korábban említett két szerző is közreműködik zongorán, illetve a stockhauseni vívmányok újkori hangszerén: elektronikán.

Jegyeket elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet kapni, valamint a helyszínen a koncert kezdete előtt. A vasárnapi koncertre az egységes belépti díj 15 lej.

Kedves Csanád zeneszerző, elektronikus zenei előadóművész. 1983-ban született Csíkszeredában. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte el zongora főszakon, 1999-től a budapesti Bartók Béla, illetve Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakos diákja. Ezt követően 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója, ahol 2010-ben kimagasló eredménnyel diplomázik. Főtárgy-tanára Serei Zsolt. 2005 és 2010 között szintén a Liszt Ferenc Zeneakadémián fakultatívan elvégzi az elektronikus zeneszerzés szakot is Szigetvári Andrea vezetésével. Megmozdította Budapest és Bukarest közös zenei életét is, többek között olyan művészekkel és együttesekkel dolgozott együtt, mint Gyöngyössy Zoltán, Horváth Balázs, Horváth Béla, Kiss Péter, Klenyán Csaba, Koppándi Jenő, Sorin Lerescu, Lukácsházi István, Octavian Nemescu, Doina Rotaru, Sáry László, Serei Zsolt, Tömösközi László, Ulpiu Vlad, a Componensemble, a THRenSeMBle, illetve a Traiect. Miközben további új zenei projektek megvalósításán dolgozik, illetve zeneelmélet-tanári feladatokat lát el, talán a legkiválóbb előadók, alternatív színházak felkéréseire komponál napjainkban.

Klenyán Csaba klarinétművész, kamarazenész, szólista. 1969-ben született. Repertoárja több ezer művet ölel fel. A klasszikus művek mellett jelentős hangsúlyt fektet a kortárs zene interpretálására is. Számos zeneszerző, mint például Eötvös Péter, Serei Zsolt, Sári József, Kedves Csanád, Zarándy Ákos, Csapó Gyula neki ajánlotta kompozícióját. Rendszeresen játszik különböző dzsesszmuzsikusokkal improvizatív zenét is. Több alkalommal nyert nemzetközi versenyt. Eddig 54 hanglemezen hallható játéka, a CD-ket a Hungaroton és a BMC records adja ki. Klarinétra írt darabjait az Editio Neuma kiadó gondozza. Hétszer kapta meg a Magyar Szerzői Jogvédő Hivatal (Artisjus) díját, 2001-ben Soros-díjat, 2003-ban Liszt-díjat kapott.

Szalai András 1985-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte cimbalom és zeneszerzés szakon. Több zenei verseny díjazottja: az Országos Rácz Aladár Cimbalomversenyen többször is első, Csehországban a Nemzetközi Cimbalomversenyen harmadik helyezett. Számos szóló- és kamarazenei estje mellett játszott a Szlovén, a Varsói, Krakkói, Łódźi, Valenciai Filharmonikus Zenekarral, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Magyarország szinte összes szimfonikus zenekarával. Kiemelkedő szerepe van kortárs zeneszerzők műveinek tolmácsolásában. Számos új művet ajánlottak neki. Több kortárszenei együttes tagja, köztük az UMZE kamaraegyüttesé és a Csalog Gábor vezette Ludium együttesé.

Zarándy Ákos 1982-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár, karvezetés szakára járt, ahol megszerezte első diplomáját. 2004-ben felvételt nyert a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakára is. 2009-ben a Zeneakadémia Nagytermében, a zeneszerzés diplomakoncertjén hangzott el első, Las dos Fridas című operájának keresztmetszete. 2010-ben Mexikóba utazott fél évre, ahol mexikói témájú darabokat komponált, koncerteket szervezett, valamint szolfézs-, zeneelmélet- és zeneszerzés-órákat adott. 2011-ben Nightmare Symphony című darabját beválogatták a legrangosabb magyarországi zeneszerzésverseny, az Új Magyar Zenei Fórum 2011 döntőjébe nagyzenekari kategóriában, ahol a Fidelio által felajánlott különdíjat nyerte el. 2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett egyfelvonásos operapályázat egyik nyertese lett.

Bodrogi Éva a londoni Guildhall School of Music and Drama mesterképzésén szerezte előadóművészi diplomáját Susan McCulloch, Emma Kirkby és Nancy Argenta irányításával, majd, hazatérve Magyarországra, Schulz Katalinnál tanult tovább. 2000-ben elnyeri a „The German song" verseny második díját, majd ezt követően a Palladium Chamber Opera Company tagjaként énekel Rameau-, Charpentier-, Handel-, Haydn- és Bellini-operaszerepeket. Számos neves zenekarral, karmesterrel és előadóval dolgozott együtt Magyarországon és Nyugat-Európában. Négy éven át a Tokaji Régizene Nyári Egyetemen vezetett énekkurzusokat, ahol rengeteg zenei ritkaságot szólaltatott meg a régizenétől napjainkig. A kortárs zene iránti elkötelezettsége 2007 táján kezdődött a Krétakör Színház és Koltai Kata gitárművész hatására, akivel a Mezítlábas Zenészek kortárs zenei koncertsorozatot indították. Az említett projektek keretében ismerkedett meg többek között Kedves Csanád zenéjével is.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.