Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Hamlet23522013. december 8

Az egyetemes drámairodalom legismertebb tragédiáját készül bemutatni a sepsiszentgyörgyi színház, Bocsárdi László rendezésében. A produkció a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház együttműködésében született, a Várszínház jubileumi, ötvenedik évada alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében. A szentgyörgyi bemutatóra egy hosszú felújítási folyamat végén, 2013. december 8-án, vasárnap este 7 órától kerül sor a színház Nagytermében.

Első ránézésre hatalmi harcokról, szerelemről, árulásról, bosszúról szól Shakespeare Hamletjének klasszikus története. Ám, mint minden sokrétegű és gazdag szöveg esetében, az egymásra épülő és egybecsengő motívumok itt is végtelen perspektívát adnak a cselekménynek: az apa-fiú kapcsolat, a megöröklés kérdése, az incesztus, a szerelem és barátság problematikája számtalan kis szálon fut végig a történeten és a szereplők sorsán.

Jelen előadás koncepciója éppen ebben a több olvasatot, réteget, szempontot ötvöző komplexitásban látta a színrevitel kihívását. Abban, hogy minden szereplő a maga nézőpontjából olvassa a történet minden mozzanatát, és a maga számára kialakított értelmezés szerint tekint a világra. Világ-olvasatok, logika és szenvedély, tudatállapotok csapnak össze ebben az előadásban, amely tehát ezzel a kortárs gesztussal őrzi meg a darab motívum-gazdagságát. A Hamlet számtalan tükre, rengeteg kis és nagy igazsága egymásra vetül. Álom-szerűnek, hipnotikusnak vagy őrületnek nevezhető az állapot, amibe a főhős kerül, amint megpróbálja a lehetetlent: kideríteni a valóság szerint valót.

A sepsiszentgyörgyi társulat előadása az értelmezés nagy kalandja, mely elsősorban a hamleti ráébredés és felelősségvállalás kérdéseit próbálja körüljárni. A színrevitel a Bocsárdi László előadásaira jellemző látomásosság, érzelmekkel teli megvalósítás és helyenként az ironikus távolságtartás kihívó és elgondolkodtató elegye.

Szereplők: Mátray László, Pálffy Tibor, Szakács László, D. Albu Annamária, Benedek Ágnes, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Nagy Alfréd / Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Gajzágó Zsuzsa, Erdei Gábor. Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai voltak: Sebestyén Rita Júlia (dramaturg), Bartha József (díszlettervező), Dobre Kóthay Judit (jelmeztervező), Kónya-Ütő Bence (zenei feldolgozások). Az előadás zenei világát a rendező J. S. Bach és Nik Bärtsch szerzeményei alapján állította össze.

 Hamlet2231  Hamlet2231  Hamlet2231
 Hamlet2231  Hamlet2231  Hamlet2231
 Hamlet2231  Hamlet2231  

Fotók: Barabás Zsolt

Szereposztás:  HAMLET / FORTINBRAS - Mátray László; CLAUDIUS - Pálffy Tibor; POLONIUS - Szakács László; GERTRÚD - D. Albu Annamária; OPHELIA - Benedek Ágnes; LAERTES - Kolcsár József; HORATIO - Kónya-Ütő Bence; SZELLEM - Nemes Levente; ROSENCRANTZ - Nagy Alfréd / Derzsi Dezső; GUILDENSTERN - Diószegi Attila; ELSŐ SÍRÁSÓ - Gajzágó Zsuzsa; MÁSODIK SÍRÁSÓ - Erdei Gábor;

Rendező: BOCSÁRDI LÁSZLÓ
Dramaturg: SEBESTYÉN RITA JÚLIA
Jelmeztervező: DOBRE KÓTHAY JUDIT
Díszlettervező: BARTHA JÓZSEF
Zene: J. S. BACH, NIK BÄRTSCH.
Zenei válogatás: BOCSÁRDI LÁSZLÓ. december
Zenei feldolgozások: KÓNYA-ÜTŐ BENCE
Ügyelő: V. BARTHA EDIT
Súgó: GAZDA SZENDE0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.