Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

dienes2009 óta, minden évben megjelenik a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjti össze és teszi közkinccsé a megye hírességeinek életrajzát.

Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ fontosnak tartja, hogy ne csak írásban emlékezzünk meg a nagyjainkról, hanem a szülőfalvak közösségeit bevonva és mozgósítva olyan kulturális programokat szervezzünk, amelyek felelevenítik nagyjaink szellemiségét, irányt mutatnak jelenünkben és alappillérei lehetnek jövőnknek.

Dienes Andor születésének 100-dik évfordulója alkalmából tisztelgünk a nemzetközileg ismert divatfotós, fotóművész előtt. Háromszék jeles szülöttjének munkásságát értékelve a kreatív és poétikusan művészi aktfotózás, szürrealista, montázsolt aktjai, valamint a Marilyn Monroe-ról készült sorozatai a legfontosabbak.

A rendezvénysorozat állomásai:

December 17. (kedd) 19 óra - Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház kiállító terme
Kincses Károly- fotótörténész, muzeológus: Hungarian Out .– Magyar fotográfusok külföldön 1849-1989

December 18. (szerda) 17 óra- Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház
Kincses Károly- fotótörténész, muzeológus: Hungarian Out .– Magyar fotográfusok külföldön 1849-1989

Jancsó Katalin, újságíró: A kézdivásárhelyi és torjai családi háttér
Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ

Partenerek: Lábas Ház, Vigadó Művelődési Ház

Dienes Andor - Andre de Dienes

Torja /Turia, Háromszék-megye, 1913. december 18 - West Hollywood, California, USA 1985. április) divatfotós, fotóművész

Még Magyarországon született, de amikor 12 évesen elhagyta családjával szülőhelyét, már Romániából jöttek Budapestre. Kezdetben kifutófiúként dolgozott a magyar fővárosban, majd egy selyemüzlet alkalmazottja. Ekkoriban kezdett a művészetekkel foglalkozni, tanult fotózni, rajzolni, festeni. Anyja öngyilkossága után, alig 15 évesen elhagyta otthonát, és többnyire gyalogszerrel bejárta Európa több országát.

Tunéziában, vette első kameráját egy 35 mm-es Retinát. Itt tanult tovább festeni is. 1933-1938 között Párizsban élt, vásárolt egy új Rolleiflex-et is, mely gép aztán végigkísérte egész életén. Párizsban lett belőle divatfotós.

1938 USA-ba emigrált és New Yorkban dolgozott. Arnold Gingrich az Esquire magazin alapítója segítette munkákhoz. Lapjában, majd a Vogue -ban és a Montgomery Ward -ban jelentek meg képei. Dienes szabadidejében sokat utazott az Államokban és fényképezte a helyi nevezetességeket, tájakat, de leginkább a hopi, navaho és az apacs indiánokat. Divatfotós létére készített egy sorozatot a Harleem street életéről is.

Az 1940-50-es évek legnagyobb hollywoodi stúdiók sztárjait fényképezte, egyebek mellett Ingrid Bergmann-t, Elisabeth Taylort, Fred Astaire-t, Shirley Temple-t, Marlon Brando-t, Henry Fonda-t, Fred Astaire-t, Ronald Reagan-t, Anita Ekberg-t és főként Marilyn Monroe-t, akit ő fedezett fel. Amikor az első képek készültek, még csak egy lány volt a sok közül. 19 éves, törékeny, sebezhető és gyakorlatilag ismeretlen. Andre de Dienes pedig ezidőtájt 32 éves, menő fotós.

Munkásságát értékelve a kreatív és poétikusan művészi aktfotózás, szürrealista, montázsolt aktjai, valamint a Marilyn Monroe-ról készült sorozatai a legfontosabbak.

Dienes kétszer nősült, gyermeke nem született. 1985-ben rákban halt meg.

(Forrás: Nagyjaink)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.