Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Caragiale 65102013. december 30.

Az idei évadban is különleges szilveszteri előadással várja nézőit a Tamási Áron Színház társulata: I. L. Caragiale Az elveszett levél című közkedvelt komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják az érdeklődők, 2013. december 31-én este 18 órától a színház Nagytermében. Annak érdekében, hogy a produkció azok számára is elérhető legyen, akiknek nincs bérletük, vagy csak ideiglenesen tartózkodnak a városban, a szilveszter esti előadásra semmilyen bérlet nem érvényes.

Milyen bemutató lehetne aktuálisabb a 2014-es választási év küszöbén, mint Az elveszett levél, mely 1884-es első bemutatója óta sikert sikerre halmozott, rendezők és színházak hírnevét öregbítette szerte a világon? Caragiale vígjátéka a drámairodalom azon művei közé tartozik, melyek színrevitele garantálja a közönségsikert, ezért nem véletlen, hogy a Tamási Áron Színházban szilveszteri előadásaként kerül műsorra ez a produkció. Zakariás Zalán rendezéseivel több alkalommal találkozhatott már a sepsiszentgyörgyi közönség, legutóbbi itthoni rendezése, a Tesztoszteron nagy kedvence volt a nézőknek.

Az elveszett levél bonyolult cselekményét igen egyszerű esemény határozza meg: egy megyei prefektus szerelmes lesz a konzervatív párt másik oszlopának, egyletek s bizottságok örökös elnökének feleségébe, a neki küldött ömlengős szerelmes levél azonban elvész valahol, és váratlanul a helyi liberális ellenzék nézeteit valló, politikai szerepre is áhítozó, önző és gátlástalan újságíró kezei közé kerül, aki megzsarolja a nőt: ha nem segít neki, hogy megszavazzák jelöltségét, leközli a levelet a „Kárpátok harsonája" című napilapjában. A levél az egész várost felkavarja, mocskos politikai játszmák, korrupt ügyletek követik egymást miatta, míg egy véletlen folytán villámgyorsan elcsitulnak a kedélyek, és helyreáll a rendes abnormalitás.

Mindig és mindenhol időszerű Caragiale klasszikusa, mert a hatalomért folyó politikai csatározások ritkán mentesek mocskos üzletektől, megvesztegetéstől és zsarolástól, a közösségi célok egyéni érdekeknek való alárendelésétől. A politikai élet visszásságai pedig állandóan tetten érhetőek „egy hegyvidéki megye székhelyén", egy kisvárosban, ahol gyorsan terjednek a hírek, hamarabb közszemlére kerül a szennyes, és könnyebben lelepleződik minden fondorlat.

Az előadás szereplői: Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Szakács László, Erdei Gábor, Márton Lóránt, Pálffy Tibor, Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Nagy Alfréd/Szekrényes László (m.v.) és Claudia Ardelean (m.v.). Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai voltak: Kiss Zsuzsanna (jelmez), Csiki Csaba (zene), Kató Zsolt és Bakó Kincső (videó), V. Bartha Edit (ügyelő), Gazda Szende (súgó) és Csomós Tünde Timea (technikai munkatárs).

 Caragiale 6510  Caragiale 6510  Caragiale 6510
 Caragiale 6510   

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.