Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

kireutottAlakulásának 18 éves évfordulóját ünnepli a Tamási Áron Színház bábtagozataként indult, mára már Cimborák Bábszínház nevet viselő intézmény.  A szülinapot 2015. január 25-én, vasárnap 17 órától tartják, a bábszínház stúdiótermében. A zárt körű eseményre hivatalos minden olyan színész, bábszínész, külső munkatárs, segítő, akik az elmúlt 18 évben segítették a bábszínház sokoldalú és színes tevékenységének megvalósulását.

janikovszkyAz eseményen, a társulat egyik legnépszerűbb előadása  lesz látható, a Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? című kamaszmonológ  10 éven felülieknek, amelyet a társulat ez alkalomból kicsit másként játszik.

Az elmúlt  18 év alatt a bábszínház alkotóműhelyében 30 előadás készült, közülük a legtöbbet játszott Marék Veronika: Surranó és Brekkenő című, Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett egyszemélyes előadás. Említésre méltó, hogy közel 10 évig a bábszínház műsorán a Betlehemes angyaljáték című előadás szerepelt, 2014-ben a repertoár egy újabb ünnepváró előadással bővült „Az Ég ím akkor ölelkezett a Földdel...” című betlehemes játékkal.

A társulat szakmai elismerésekkel is büszkélkedik, 2001 szeptemberében a  II. Határon Túli Magyar Anyanyelvű Bábszínházak Fesztiválján, Nyíregyházán, a Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot, című előadás megkapta a Legjobb rendezői megoldások díját. 2002-ben a Király Kinga Júlia: Tejkút, című ugyancsak, Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett előadással, az erdélyi bábszínházak közül, a Cimborák Bábszínház elsőként kapta a Nemzetközi Bábművész Szövetség egyik legrangosabb szakmai elismerését az UNIMA  Kisdiplomát. 2014 októberében, a Kolozsváron megrendezett PUCK Báb- és Marionett Színházak Nemzetközi Fesztiválján, Benedek Elek: A szegény ember királysága című előadás, a hagyományok korszerű újjáélesztéséért kapott díjat.

A sepsiszentgyörgyi bábszínház célja, hogy a város és a megye gyermekközönségét művészi igénnyel készülő bábelőadásokkal lássa el, így az évadtervek megalkotásában is lényeges szempont, hogy óvodásoknak, kisiskolásoknak illetve középiskolásoknak szóló előadásokat tűzzenek műsorra.

 kireutott  kireutott  kireutott


Törekvéseik továbbá kiterjednek a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének, ezek identitásformáló tulajdonságának, kultúraépítő és –megőrző jellegének tudatosítására. Elek apó példáját követve, a Cimborák Bábszínház közössége számára kötelesség a népmesékkel való foglalkozás, ezek megismerése és megismertetettése a felnövekvő és felnőtt nemzedékekkel mindenkori feladat a társulat életében. Jelenleg a Bábszínház 4 alkalmazottal és 6 bedologozóval működik, projektenként pedig további külsős szakemberekkel.

A társulat újabb előadás megvalósításán munkálkodik, ennek bemutatójára 2015. február 15-én (vasárnap) kerül sor. A Kányádi Sándor verseiből ihletett „Verstől-versig hajt a csordás” című bábelőadás erdélyi és moldvai néphagyományokat ötvöz a vers líraiságával, rendezője Demter Ferenc és Nagy Kopeczky Kálmán.

(A Cimborák Bábszínház közleménye, 2015. január 21.)

További információk a Cimborák Bászínház facebook oldalán: www.facebook.com/Cimborak

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.