Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

reflex3 logoREFLEX 3 Nemzetközi Színházi Fesztivál 
2015. március 18
-31. / Sepsiszentgyörgy

Újabb kortárs színházi tükrözéseknek lehetünk részesei idén tavasszal. A 2015. március 18–31. közt jelentkező Reflex 3 Nemzetközi Színházi Fesztiválnak köszönhetően Sepsiszentgyörgy és Háromszék hivatkozási-, találkozási ponttá válik Európa kulturális térképén. Mindezt a színház ünnepén, a végtelen megismerési vágy, a varázslat, a reflexió és a titok közös mezsgyéjén.

A REFLEX Nemzetközi Színházi Fesztivál erősítette, és európai összefüggésében is továbbgondolta Székelyföld művészeti életét. A hiánypótló kezdeményezés 2009-es és 2012-es kiadásával a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi szemléjévé vált, melyben az európai színházi kultúra néhány meghatározó előadását is láthatóvá tette, mint a világhírű berlini Deutsches Theater Michael Thalheimer Oreszteia rendezését, Oskaras Koršunovas litván rendező Hamletjét, a varsói Teatr Dramatyczny Krystian Lupa rendező Persona, Marilyn c. produkcióját, és a Rimini Protokoll Radio Müezzin c. előadását.

bocsardi laszlo

A REFLEX 3 arculata a PONT
A legminimálisabb geometriai jel, a PONT köré alkották a fesztivál idei arculatát. „A csendre utalunk. Az élmény minőségére. A megengedő várakozás hite ez. Nyugalom. Két hét figyelem. Igény a figyelemre. Abban hiszünk, hogy élményben lesz részünk, hozzáadunk, résztvevőkké válunk, tanúskodunk, csendben, figyelve, befogadva, nyugodtan. Együtt lenni, közösséget érezni: számunkra ez is a pont. Hiány és teljesség, akárcsak a színház, ami természeténél fogva egyszerre mutatja meg a tele- és a fogyó holdat, a bekapcsolódást és a kívül maradást. Teremtett színpadi világok közt születő sziget a pont, ahol levegőt és értéket lehet venni. Ahol csendben és kicsiben is értékesnek lehet maradni, amint vendégünk, Maria Shevtsova, a Goldsmiths University of London professzorasszonya is megerősített előző kiadásaink nyomán: „Próbálják megőrizni meghittnek ezt a fesztivált. Mert a kicsi nem azt jelenti, hogy provinciális, a kicsi az nem azt jelenti, hogy igénytelen. Ez a fesztivál mindezek ellenkezőjét mutatta meg, és ha ilyen jól indult, miért ne válhatna világhírű fesztivállá...” – összegezte a REFLEX 3. gondolatiságát a fesztivál igazgatója, Bocsárdi László, kiemelve, hogy nem céljuk versenyezni a magas előadás- és meghívottszámmal bíró színházi fesztiválokkal.

Amire várakozhatunk
Bár fele akkora anyagi keret biztosítja a szervezést idén, mint korábban, és szerényebb előadásszámmal jelentkezik a fesztivál, ezek kiválasztásában továbbra is az elevenen és költői minőségben megalkotott kortárs színházi jelenségek szemlézése volt a cél a Sepsiszentgyörgyöt emiatt is felkereső, igényes színházra vágyó néző számára. Meggyőződésem, hogy olyan előadásokat hívtunk el, melyek reflexszerűen válaszolnak a világ történéseire – magyarázta Bocsárdi László.

Gorkij Éjjeli menedékhelye és Shakespeare Hamletje után a litván társulat Miranda címmel egy újabb klasszikust hoz frissen lélegző átiratban a kortárs színházat meghatározó, Meyerhold-díjas Koršunovas rendezőtől. Hogy eltöri-e Shakespeare varázslója ezúttal pálcáját, nem tudni, de a színház és a világ értelmezésnek újra tanúi lehetünk.

A Sirály a Szerb Nemzeti Színház legelismertebb előadása, Szentpétervártól New Yorkig minden fesztiválon kitüntették. A rendező és színész viszonyáról nemzetközileg is újat mondó Tomi Janežič előadását a 2012-es bemutató óta színházi jelenségként tartják számon. A közel 7 órás előadás éppen a ráfigyelés próbája lehet, tanúi lehetünk, miként lényegül át a színész a színpadi világba. A rendező a színházi alkalmat értelmezi olyan találkozásként, mely okot ad az egymással eltöltött időben, hogy valóban megszívleljük saját életünket.

Az Újvidéki Színház Opera ultima produkciója Kokan Mladenović rendezése, egyszerre komikus zenei mű és világvége-oratórium. A magyar színházi szakma találkozójának, a POSZT-nak nagydíjasa. A hatalom és a színház világáról nyújt karikírozott, fanyar képet.

Újra kíméletlen őszinteséggel vallanak a lengyel alkotók: a Nancy.Interview a fizikai színház megrendítő színpadi jelenlétével táncol a korról, ami körülzár bennünket. A Szentivánéji álom egy különös beavatási szertartás, valahol az álom és a valóság határvidékén – mondja a vígjáték sötét oldalait is megmutató grúz rendező, David Doiasvili. A képi varázslat és a jelen időbe helyezett témáinak frissessége miatt maradandó alkotás a Budapesti Nemzeti Színház társulatától, a tiszta szerelem és élmény utáni vágy kifejeződése. A legjelentősebb és leginvenciózusabb független magyar színházi alkotóműhely Pintér Béla és társulata is fontos iránytűje a Reflexnek. A paródiát tragikusba váltó véres komolyság ereje a Titkaink c. előadás, melynek központi problémája az ügynökké válás, egy, a társadalmat meghatározó trauma.

Őszinte kortárs tematikát kínál a világhírű fiatal spanyol drámaíró trilógiájából készült személyes hangú előadás a bukaresti Odeon Színháztól. A demokrácia ellen(Contra democraţiei) c. abszurdba hajló darab rendezője Alexandru Dabija, a román szakma meghatározó erejű alkotója.

A Párizsban élő világhírű rendező, Silviu Purcărete alkotásai a színházi mestermű és a nemes értelmében vett egyszerűség különös ötvözetei. A német és a magyar temesvári színházak együttműködésében létrejött Moliendo café egyszerre hat érzéseinkre, gondolatainkra, képzeletünkre és érzékszerveinkre. „Örömmel sorolom magunkat, a Tamási Áron Színház Hamlet c. előadását a fesztivál fővonalába” – mondta Bocsárdi a többszörösen díjazott, öt UNITER-díjra jelölt előadás kapcsán – „kimagasló szakmai figyelem kísért, ami visszamenőleg is érvényesíti számunkra színházművészeti hitvallásunkat.”

A város és a megyével vállat értékközösséget emeli ki a tény, hogy a 2015. március 18. és 31. között zajló REFLEX 3 Nemzetközi Színházi Fesztivál költségvetésének java részét helyi forrásokból teremti meg. Dicséretes az áldozatkészség és odafigyelés, mellyel a fesztivált az otthonosság értékével, érzésével erősíti a támogatás.
Szervezők: Tamási Áron Színház
Társszervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa
Főtámogató: MOL Románia

(részlet a Városimázs Iroda közleményéből, fotó: Henning János)

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.