Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

eletfa logo2015. február 17. / Kónya Ádám Művelődési Ház

A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában február 17-én kedden 18 órától az Életfa környezetvédelmi klubban levetítik a Gyilkos szójamezők (Killing Fields) című dokumentumfilmet, mely után beszélgetés lesz. Házigazda Román Katalin, a klub vezetője.

Gyilkos szójamezők: út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig.

"Kevesen vannak annak tudatában, hogy egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze ez Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás. Az európai baromfik, tehenek, és sertések etetése miatt termesztett szója mára már több mint 11 millió hektár területet foglal el Dél-Amerikában, ami akkora, mint Németország összes művelhető szántóföldi területe. Ráadásul egyre nő a kereslet az ilyen földek iránt.

A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat elhurcolják, az erdőket pedig kiirtják.

A szójaültetvényeken termesztett szója többsége ráadásul génmódosított és nagymértékben igényli a növényvédő szerek használatát, melyek elszennyezik a vidéki közösségeket, vízforrásokat és a természetes környezetet.
Eközben Európában a lakosság és a természet számára is előnyösebb kisgazdálkodások fokozatosan elveszítik a harcot a nagyvállalatokkal szemben.

Korszakalkotó filmünk feltárja, hogy milyen hatásai is vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek, melyből az európai nagyüzemi gazdaságokat etetik. Ez a kampány reményt adhat a kitörésre az olyan embereknek, akik akaratlanul lettek részesei ennek a pusztító a folyamatnak."

A filmet készítették a REDES - Föld Barátai Uruguay és a Food and Water Watch, a Föld Barátai Európa, valamint az 'Feeding and Fuelling Europe - Etetni és tankolni Európát' program résztvevői.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.