Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szenesek 2015 vargyasi levente2015. április 8. / Székely Nemzeti Múzeum

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében 2015. április 8-án, szerdán 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják a Szenesek című néprajzi dokumentumfilmet.

 

A hajdani szénégetők termékét a háziasszonyok szenes vasalóikba, a kovácsok, lakatosok, bádogosok a fémek izzításához, a vasolvasztó kohók, vashámorok ércolvasztáshoz használták. Napjainkban a városi ember a papírzsákokban árusított faszénnel a szabadtűzi grillezés során találkozik.

A hagyományos ipart és az ahhoz kötődő erdei életformát egy farkaslaki szénégető és családja mindennapjain keresztül láttatja Vargyasi Levente operatőr és Kinda István néprajzkutató. A farsangtól karácsonyig dolgozó szenesek az erdővidéki rengetegben is teljes értékű, példaszerű családi életet élnek, a mindennapi élet gondjaival és örömeivel.

A film időtartama 43 perc, a bemutatót követően az alkotók a terepmunka kulisszatitkaiba is betekintést nyújtanak. A belépés díjtalan.
Az esemény partnerei: a Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa.

 szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01
 szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01
 szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01  szenesek sepsiszentgyorgy 01
 szenesek sepsiszentgyorgy 01   

Fotó: Toró Attila

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.