Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

09 VAR 1112 reflex 3 csehov siraly vargyasi leventeSepsiszentgyörgy, 2015. március 18-31.

A megengedő várakozás hitében indult a Reflex3, amely olyan előadásokat hívott Sepsiszentgyörgyre, melyek reflexszerűen válaszolnak a világ történéseire: klasszikusokat frissen lélegző átiratban, lázadóan személyes hangú kortársat, megrázó erejű fizikai színházat, színpadi káprázatot, kíméletlen tükörtartást és totális színházi élményt nyújtó műalkotásokat. A harmadik alkalommal megszervezett nemzetközi színházi fesztivál által a város és a térség találkozási ponttá vált Európa kulturális térképén. Az idei fesztivált meghatározó előadások  tovább erősítették a befogadói attitűdöt, az önelemzés vágyát és a kíváncsiságot, hogy miként  értelmezi újra folyamatosan önmagát a jó színház. A két hét alatt a fesztivál szembesített, protestált, és gyönyörködtetett.  A különböző műfajok nyelvén megpróbálta önmaga határainak újragondolását. Reflexiói mögött közös létállapot húzódik – a különböző kulturális környezetben létrejövő előadások rendre a közép- és kelet-európai életérzésről vallottak.

VAR 1293 reflex 3 csehov siraly vargyasi leventeA fesztivál kínálatát két meghatározó előadás keretezte: a világ színpadain színházi jelenségként számon tartott Sirály és a Reflexre visszatérő litván rendező, Oskaras Koršunovas Miranda című előadása. „Mindig állj meg egy pillanatra, és figyelj; nézd meg milyen a saját helyzeted. Nyugodtan állj meg, és nézz körül" – idézték Tomi Janežič rendező gondolatait a Szerb Nemzeti Színház színészei, gondolatokat, melyek pontosan rímelnek a Reflex szellemiségére. A Sirály kísérletet tett egy összetett színházi nyelv mai megfogalmazására, eleven és kortárs előadásával nemcsak a nézőket, hanem a szakmát is meglepi. A Miranda pedig Shakespeare Viharjának szövegeiből táplálkozó látlelet mostani létünkről, melyben az utóbbi ötven év abszurditása tükröződik. A kortárs színházat meghatározó Oskaras Koršunovas Miranda című előadása – a saját  lakásába száműzött értelmiségi Prospero és lánya, Miranda történetét – világszerte totális színházként tartják számon. A fesztivál továbbá a kortárs magyar színházi törekvésekből, két magyarországi és egy határon túli, az Újvidéki Színház produkcióit, a friss román színházi termésből pedig Silviu Purcărte és Alexandru Dabija újabb rendezéseit,  illetve a lengyel Dada von Bzdülöw Színház mozgásszínházi előadását vonultatta fel.

A házigazda Tamási Áron Színház az UNITER-díjas Hamlet című előadását kínálta a fesztivál közönségének. A produkció a vajúdó, világspekulációra hajlamos melankolikus figura helyett, a céltudatos, már-már kolerikus, nyers erejével zavarba ejtő királyfi kiszolgáltatottságának krónikája‎. A  főszereplő a magányt választva reagál a kor őrületére, melyben a színház, mint sziget, lehetséges PONTként  összecseng a Reflex3 további, színházra reflektáló alkotásaival.

VAR 2632 reflex3 jatekter vargyasi leventeA Reflex3 reprezentatív színházi előadások kínálata mellett fontosnak tartotta továbbra is teret biztosítani a fiatal színházi szakembereknek, majdani szakíróknak. Szakmai műhelye, az In/ Between Reflex(ions) lebonyolítása idén a Játéktér színházi folyóirat Mentor-programján keresztül valósult meg. A műhely keretében a mentorok az  írásgondozáson túl, a magyar és román anyanyelvű diákokkal közösen a produkciók tágabb kontextusát is megtárgyalták, a diákok fesztiválblog keretében reflektáltak a látott előadásokra. A workshop létrejöttét a bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) támogatta.

A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál tizennégy napja alatt 19 színházi előadásra került sor, melyből 9 válogatott produkció, ezek közül a kistermieket többször is bemutatta a fesztivál. 4 helyi társulat produkciói is szerepeltek a kínálatban. A fesztiválon 13 színházi társulat vett részt; 8 vendég együttes érkezett: Lengyelországból, Litvániából, Szerbiából, valamint Budapestről, Bukarestből és Temesvárról.

r3 miranda 30 2761 barabas zsoltA fesztivál programjának gerincét adó színházi előadások mellett a kísérőesemények is erősítették a Reflex3 színességét: a rendezvényen 2 meghívott és több helyi zenekar koncertje is szerepelt, 8 közönségtalálkozó zajlott a meghívott előadások alkotóival, Tadeusz Kantor centenárium keretében pedig beszélgetésre, 3 színházi előadás filmvetítésére és egy előadásokból készült fotókiállításra került sor, emellett a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a szék gondolatára épült tárlatot  is láthattak a nézők.

Reméljük, hogy egyrészt a rendezvény hozzájárult a nézők igényes színház utáni vágyának további növeléséhez, másrészt hogy a sepsiszentgyörgyi Reflex újabb fontos kortárs előadások óhajtott célpontjává válik. 

A negyedik Reflex kiadásában reménykedve, mindenkinek megköszönjük a jelenlétet. (Közlemény, fotók: Barabás Zsolt, Vargyasi Levente)

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.