Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2015. május 1 -3.


SZÁZLÁBÚAK ÉS SZÁZLÁBACSKÁK GYERMEK TÁNCEGYÜTTES
Május 1., péntek, 16:00, főszínpad

Nem néptáncosokat akarunk nevelni a három korosztályt átfogó gyermek- és ifjúsági együtteseinkben, hanem a magyar kultúra egy szeletét átadni, és a gyermekekben erősítsük az érzést: tartoznak valahová – fogalmazza meg Virág Endre.
Százlábú együttest 2006-ban alapították, tagjai már felnőttek. A Százlábacskák 2010-ben jött létre, több mint 70 tagja van.

A kicsik játékkal, énekkel és mesékkel kezdik a tánctanulást. A néptánchoz hozzátartoznak a népi társas- és ritmikai játékok, ez egy teljesen új világ a kicsik számára. Semmit nem erőltetünk, a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat, miközben mozognak és fejlődik a ritmusérzékük – véli Virág Endre.

Azt mondja: a csoportokat nem azért hozzák létre, hogy biztosítva legyen a hivatásos együttesek számára az utánpótlás, céljuk, hogy egy újabb fiatal generációval ismertessék és szerettessék meg ezt a népi műfajt.

Az utóbbi években megnőtt az igény a néptánc oktatására, az óvodákban és iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra s ezen belül a néptáncra.

Mindehhez hozzájárult a Duna Televízió Felszállott a Páva tehetségkutató műsora, a tanintézmények és a szülők pozitív hozzáállása is. Most váltak szülőkké azok, akik a 80-es években bekapcsolódtak a táncházmozgalomba, s most fontos számukra, hogy a gyermekeikkel is megismertessék ezt a műfajt – magyarázza Virág Endre.

---

MERCEDES BAND ACOUSTIC
Május 1., péntek, 18:00, főszínpad

A Mercedes Band együttes az idei Szent György Napok keretén belül újdonságként egy akusztikus show-t mutat be. Ezen előadás első változata 2009-ben került színpadra, az idéntől viszont a zenekar egy koncertsorozatba kezd ebben a formában, lírikusan megközelítve a saját dalokat és félretéve az elektromos hangszereket illetve a rockra jellemző hangeffektusokat.

A banda kibővült felállásban jelentkezik, a négy állandó tagon kívül három zenész fog még játszani a zongorán, csellón illetve fuvolán. A repertoár az együttes két albumának, Csukott szemmel (2013) és Indul a Mercedes (2003) dalainak akusztikus feldolgozásából áll.

A Mercedes Band-ről röviden megemlítendő, hogy Sepsiszentgyörgyön alakult 1997-ben, amelyet 18 év megszakítatlan koncert-tevékenység követett és a fent említett két albumon kívül a banda számos országos szintű díjat is megnyert.


---

PÉTER SZABÓ SZILVIA ÉS ZENEKARA
Május 1., péntek, 19:30, főszínpad

A NOX együttesből való kilépése óta „idegen vizeken evező” Péter Szabó Szilvia két éve döntött úgy, hogy összes holmiját sutba dobja, és – Ausztrália, majd Anglia után – hazaköltözik Magyarországra. Nem csoda, hiszen Szilvia tudta, milyen a csillogás: a Noxszal rengeteg sikert ért el, sdzámos zenei díjat, arany- és dupla platinalemezeket tudhat a magáénak. A Noxszal 2005-ben részt vettek az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol ötödik helyet értek el.

A külhoni újjászületés eredménye az 2013-ban megjelent, Revolution című, ízig-vérig trendi pop-dance albuma, amely magában hordozza az előző évek fájdalmait, tapasztalatait és tanulságait, s amelyen neves brit és amerikai szerzőkkel, producerekkel dolgozott együtt. Az anyag további különlegessége, hogy a magyar nyelvű dalszövegeket teljes egészében az énekesnő írta. Munkája méltó elismerést is nyert: 2012-ben a Transylvanian Music Awards-on az év nagy visszatérője lett, illetve 2013-ban Ballantine's - Fonogram Különdíjat nyert az év énekesnőjeként. Legújabb, Látomás című dalát márciusban hallhatta a közönség, mellé pedig videóklip is készült.

Péter Szabó Szilvia harminc évének legkedvesebb dalain keresztül mutatja meg igazi arcát immár a sepsiszentgyörgyi közönségnek is, és nem jön egyedül, zenekarát is magával hozza.


---

THE SWEET LIFE SOCIETY
Május 1., péntek, 21:30, főszínpad

Az itthoni közönség számára túl sokat nem mondott a zenekar, egészen addig, míg a 2013-as Félsziget Fesztiválon nem ők lettek – vitathatatlanul – az egyik legnagyobb hangulatot teremtő együttes. Electroswing zenét játszanak, a nagyon jó fajtából, dalaik táncra hívnak, általuk pedig megtelsz jókedvvel. Kicsit emlékeztetnek a Parov Stelar Band-re, stílusuk mégis sajátos, minden koncertjük egy igazi energiabomba.

A The Sweet Life Society olasz zenekar, másodszor teszik tiszteletüket az országban, ők az electroswing műfaj friss reménységei. A két bohém producer, Gabriele Concas és Matteo Marini egy eklektikus formációval jönnek, amelynek tagjai gondoskodnak róla, hogy a hangzás az énektől a scratchingig, a gitártól a trombitáig, a szaxofonig és a klarinétig élő és utánozhatatlan (és nem utolsó sorban táncolható) legyen.

---

3 SUD EST
Május 1., péntek, 23:30, főszínpad

A 3 Sud Est az a modern együttes, amely a román popszcéna klasszikusának számít. A Románia legsikeresebb fiúzenekaraként ismert konstancai zenekar idén „felnőtt korba” lép, 18 évet ünnepel a szakmában. 1997-től 2008-ig ők uralták a hazai slágerlistákat, többször a román dance zene királyának kiáltották ki az együttest. Hat év szünet után, 2014-ben álltak újra össze, és kiadták az Emoţii c. kislemezüket, amely a legjobb csapat díjat hozta nekük a Romanian Music Awards-on, valamint további két rangos elismerést.  Ezzel újra visszavették helyüket a román pop-dance zenei élet élén.  Az új szerzemény hamar közönségkedvenc lett: a nyár leggyakrabban játszott dalaként tartják számon. Második slágerükben, a Liberi-ben együtt dolgoztak Marcian Petrescuval a szájharmonika hazai mesterével.
A hármas a Szent György Napokra élőzenekarral érkezik.

---

SELFISH MURPHY
Május 2., szombat, 18:00, főszínpad

A csapatunk 2011-­ben alakult, elsőként játszva ír­-kelta zenét Erdélyben, Romániában. Az ír­kelta zenei stílus egyelőre ismeretlen, de dallamaival alkalmas a közönség felpezsdítésére. A kelta zene egyre népszerűbb, ezért szeretnénk megismertetni az itt élő emberekkel is és megidézni az ír kocsmák hangulatát.
Tulajdonképpen egyszerre két banda alakult. Mind a hat tagra nagy hatással voltak a The Flogging Molly, a Dropkick Murphys és a Fiddlers Green együttesek, így a számoknak Rock`N`Roll beütése van.
Emellett, egy négytagú akusztikus formáció is létrejött, amivel a klasszikus ír­kelta hangzást képviseljük, a The Dubliners, a The Pogues és a Shane MacGowan dalait játszva. Már van néhány saját angol és magyar nyelvű számunk is. 2011 elején megjelent az első Demo albumunk 5 számmal.

Nemcsak a zenével, hanem a megjelenésünkkel is próbáljuk az ír hangulatot átadni.
A majdnem másfél éves fennállás alatt számtalanszor koncerteztünk Romániában, de 2012­ben nemzetközi sikereket értünk el. A hét országot érintő turné alatt (Németország, Ausztria, Magyarország, Szerbia, Lengyelország, Olaszország és Csehország) kocsmákban és fesztiválokon léptünk fel, szakmai, valamint a közönség elismerésben is volt részünk. Ezek után 2014­ben még hat országban zenéltünk: Svájc, Szlovákia, Spanyolország, Szlovénia, Franciaország és Belgium.

2014 szeptemberében Csiki Zoltán fő vokalista kilépett a bandából, helyét a csapat gitárosa, Petri Gergő vette át. Az új felállás egy új, a Drinking Song című szám videoklipjével debütált, ami a Sepsi Sic kosárlabdacsapat hivatalos himnuszává vált.
Tagok:PETRI GERGŐ / ­ fő vokalista, gitár; PUSZTAI LEHEL / ­ furulya, síp, háttér vokalista; MARTINKA JÁNOS / ­ basszus; TURI GÁBOR / ­ dobok

---

TÓTH GABI ÉS ZENEKARA
Május 2., szombat, 20:00, főszínpad

Tóth Gabi 2004 őszén indult a Megasztár második szériájában, ahol a harmadik helyezést szerezte meg, s egyben ő volt a legjobb helyezést elért női előadó. Ezáltal elnyerte a „2005 legjobb női hangja” címet. 2005-ben megjelenik Fekete virág című debütáló albuma, melyről két videoklip készül, a Fekete virág és a Vágyom rád című dalokból. A lemezbemutató koncert 2006-ban a Művészetek Palotájában volt, az est folyamán az élő zenekari kíséret a TNT együttes volt. 2007-ben megjelenik a Szívemet adnám című kislemeze, amelyhez videoklip is készült. Még ebben az évben VIVA TV újonnan induló A Stáb című valóságshowjában Mark, AFC Tomi és Zimány Linda mellett főszerepet kap, amely a VIVA legnézettebb műsora lett. 2008-ban a Tiszta Fejjel Projekt egyik kampányarca lett Tóth Gabi. Még ez év tavaszán leforgatják az Érte megérte című dalhoz a videoklipet. A dal szerzője Kasza Tibor. 2009-ben elkezdik Tóth Gabi második lemezének számait felvenni, illetve elkészül legújabb klipje a Salalla című dalhoz. A következő évben megjelenik a második stúdióalbuma Elég volt! címmel. 2010-ben a magyar X-Faktor egyik sztárfellépője, illetve a Való Világ 4 főcímdalának az énekesnője volt. 2012-ben elindult A Dal című műsorban, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztotta, hogy ki képviselje Magyarországot a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Tóth Gabi egészen a döntőig jutott a Nem kell végszó című dalával. 2013-ban az X-Faktor egyetlen egy női mentora Geszti Péter, Szikora Róbert és Alföldi Róbert mellett.

---

URIAH HEEP
Május 2., szombat, 22:00, főszínpad

5 évtized, 40 millió eladott album, koncertek 56 országban – röviden így foglalható össze a brit Uriah Heep eddigi pályafutása. A Deep Purple és Led Zeppelin mellett a rocktörténelem őket tartja a legjelntősebb hard rock bandák egyikének. Népszerűségük csúcsán, az 1970-es években születtek mai napig ismert lemezeik és legnagyobb slágereik, mint a Lady in Black vagy az Easy Livin’. Dalaikban felismerhető progresszív rock és helyenként a dzsessz vagy a country zene hatása. Legutóbbi lemezük, az Outsider stúdióalbum 2014 nyarán jelent meg. Az elmúlt évtizedek alatt számos tagcsere történt, az eredeti felállásból csupán Mick Box maradt meg mindmáig a zenekar élén. Ennek ellenére, a rajongók és a kritikusok nagy örömére, az új lemezen a bandának sikerült visszatérni eredeti Uriah Heep hangzáshoz. A kirobbanó energiával teli új szerzemények és a jól ismert slágerek egyaránt felcsendülnek szombat este a Szent György Napok közönsége előtt.

---

ANNA AND THE BARBIES
Május 2., szombat, éjfél, főszínpad

Az Anna and the Barbies koncerteken olyan energiák szabadulnak fel a színpadon, amelyek mellett az sem tud ülve maradni, aki először hallja a nem csak fergeteges színpadi elemekkel tarkított, hanem mélyebb szövegvilággal is átszőtt produkciót. A zenekar frontemberét, Pásztor Annát legtöbben akkor ismerték meg, amikor tavaly a TV2 csatornán futó Rising Star c. műsor zsűritagja lett.

Az Anna and the Barbies zenekart 2004 őszén, Budapesten alapította a két testvér, Pásztor Anna és Pásztor Sámuel. A megfelelő zenésztársak megtalálását követően rövid, 2-3 hónapos próbaidőszak után belevetették magukat a pesti klubélet sűrűjébe. Mindjárt a harmadik fellépést követően felfigyelt a csapatra egy angol menedzser, akinek segítségével 2005 tavaszán megjelent az Anna and the Barbies első, Passionfruit c. angol nyelvű lemeze. Az Anna and the Barbies zenekar rendkívül sikeres évet zárt 2013-ban, a 2012 őszén megjelent ÁNEM! című albumukat a közönség mellett a szakma is elismerte, amit 2013 nyarán Fonogram Díjjal jutalmazott, mint az év legjobb rockzenei albuma. Az Anna and the Barbies az ország egyik legtöbbet koncertező zenekarává nőtte ki magát, nagy sikerrel léptek fel szinte az összes hazai fesztiválon. Márti dala című szerzeményük (melyben közreműködik a Quimby zenekarból ismert Kiss Tibi) sláger lett, a dal hónapokig vezette a rádiók játszási listáit és a slágerlistákat, jelenleg több mint 2,6 millióan látták. 2014 októberében ötödik albumukat dobták piacra, majd novemberben  10. születésnapjukat egy nagyszabású koncert show-val ünnepelték. Pályafutásuk során voltak már Lenny Kravitz és az A-HA együttes előzenekara is, és a Magyar Rádió döntése alapján ők képviselték Magyarországot a hollandiai Eurosonic Fesztiválon tavaly januárban.

---

HEVEDER ZENEKAR
Május 3., vasárnap, 16:00, főszínpad

A zenekar 2002-ben alakult, a Háromszék Táncegyüttes kísérő zenekaraként. A zenekar színes gönctől mentes, egyszerűen akarja kifejezni magát.  Muzsikálásukban nem a különcködést,  hanem önmagukat vállalják; ezért – de nem csupán ezért –zenélési módjuk ízig-vérig erdélyi.

A többszöri együttlét, közös muzsikálásaik alatt érződik, hogy a zenei nyelvük a falut kiszolgáló cigánymuzsikusok zenei anyanyelvéből fakad. Ez egyszerűnek tűnik, de mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik. Első nagylemezüket 2009 februárjában, a gyimesközéploki Boros-patakon rögzítették, melynek bemutatója 2010 áprilisában Sepsiszentgyörgyön, majd a budapesti Táncháztalálkozón esett meg. Nem unatkoztak, 2010 októberében nyugat-európai turnéra indultak, érintve Svájcot, Németországot és Belgiumot, ahol az Európai Parlamentben az 56-os forradalom emlékére megrendezett ünnepségen léptek fel, 2011 nyarán pedig észak-amerikai körúton vettek részt.

A zenekar tagjai: Fazakas Levente (hegedű, ének), Molnár Szabolcs (hegedű, ének), Fazakas Albert (brácsa, cimbalom), Szilágyi László (brácsa, harmonica), Bajna György (bőgő, gardon).

---

BUDAPEST BÁR
Május 3., vasárnap, 17:00, főszínpad

A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította eredetileg a kávéházi cigányzene frissítése céljával. 2007-ben a zenekar köré szervezte a magyar rockzene egy pár jelentős alakját. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt csapat együtt maradt és azóta is töretlen sikerrel lépnek fel színházakban, fesztiválokon, koncertpódiumokon. Örökzöld táncdalokat, filmslágereket, kuplékat adnak elő újszerűen, kiváló ízléssel, kifinomult cigányzenei háttérrel.

Fellépnek: Farkas Róbert, Kisvári Ferenc, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Ökrös Károly, Rutkai Bori, Keleti András, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián

 

---

ŞTEFAN BĂNICĂ JR.
Május 3., vasárnap, 19:00, főszínpad

Ştefan Bănică jr. (1967) énekes, televíziós személyiség, színművész. Ştefan Bănică, minden idők egyik legjobb román színészének fia. 2004-ben Románia elnöke a Meritul Cultural érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki.

---

ZORÁN
Május 3., vasárnap, 21:00, főszínpad

Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású előadóművész, zeneszerző, 55 évvel ezelőtt kezdte pályafutását. A beatkorszak hajnalán, 1960-ban öccsével, Dusánnal megalapítja a Zenith együttest, amely nevét nem sokkal később Metróra változtatja. A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara lett. 1976 nyarán következik be a fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezd el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen. Először egy kislemez jelenik meg, majd 1977 tavaszán a revelációerővel ható első nagylemez. Zorán neve azóta egyet jelent a legmagasabb színvonallal, a „felnőtteknek„ szóló nemes, intellektuális rockzenével, a „háromperces” dalokat átlényegítő gondolat- és képgazdagsággal. 2011 októberében új lemezt adott ki Körtánc – Kóló címen, amely 2012 tavaszán platinalemez lett, és amellyel zeneileg némileg visszatért szerb gyökereihez. Tavaly duettlemeze jelent meg, amelyen együtt énekel Tompos Kátyával, Gerendás Péterrel, Sztevanovity Dusánnal, Presser Gáborral, Bíró Eszterrel, Kern Andrással, Palya Beával, Hegyi Barbarával, Bródy Jánossal, Rúzsa Magdival, valamint Váczi Eszterrel.

---

Tűzi- és fényjáték
Vasárnap, május 3., 22:30

A Szent György Napok zárómomentuma a tűzi- és fényjáték lesz.
Ez annyiban különbözik a korábbi években megszokottaktól, hogy a tűzijáték rakétái, petárdái az óriási reflektorok által időnként “színesre festett” háttér előtt robbannak.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.