Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2015 05 11 hangverseny2015. május 22. / Krisztus Király-templom

A Plugor Sándor Művészeti Líceum hat együttese: a DoReMi gyerekkórus, a Reménység kamarazenekar, a Campanella gyerekkórus, az Eufónia ifjúsági vegyeskar, a Művészeti Líceum fúvószenekara és a Szerenád kamarazenekar egyéni és közös produkcióiból áll össze a sepsiszentgyörgyi hangversenyévad soron következő koncertje. Az est létrejöttében közel háromszáz diák vesz részt közvetve és közvetlenül, ugyanis nemcsak a zenei oktatásban részesülő diákok teljesítményéből nyújtanak ízelítőt, hanem képzőművészeti tárlatot rendeznek be a Krisztus Király templom előterében, a drámatagozatosok pedig élő szoborparkot alakítanak ki.  


A sepsiszentgyörgyi művészeti líceum másodszor kap lehetőséget, hogy a sepsiszentgyörgyi nagyközönség előtt, a hangversenyévad keretében ily módon megmutatkozzon. Az esemény a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része. A hangversenyre május 22-én, pénteken 19 órától kerül sor a Krisztus Király-templomban.

A koncertre érvényesek a hangversenybérletek, de lehet jegyet is vásárolni szabadárusításban a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám). Nyitva tartás: hétfőtől–csütörtökig 11–16, péntekenként 11–13 óra között. A teljes árú belépő 12 lej, nyugdíjasok és diákok 6 lejért vásárolhatnak kedvezményes jegyet.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kulturális Szervezőiroda, Kónya Ádám Művelődési Ház, Tamási Áron Színház, Andrei Mureşanu Színház.

A hangverseny fellépői:

Elsőként a DoReMi, a kicsik kórusa nyitja meg a koncertet. A Sebestyén Lázár Enikő tanárnő által vezetett, két éve működő, II-IV. osztályos kisdiákokból álló gyermekkar iskolai rendezvényeken, ünnepi koncerteken, előadásokon és fesztiválokon hallatja hangját. Repertoárján reneszánsz dalok és népdalfeldolgozások találhatóak, közreműködik az iskola
V-VIII. osztályos Reménység kamarazenekara, Sebestyén Lajos irányításával.

A Szerenád kamarazenekar több évtizedes múlttal rendelkezik, Háromszék egyetlen szimfonikus diákzenekara. Számos versenyen és fesztiválon vívta ki az elismerést. 2011-ben a Nyíregyházi Nemzetközi Gyermekzenekarok Fesztiváljáról elhozták az első díjat. A zenekar karmestere Sebestyén Lajos, másodkarmestere Lőfi Gellért, de számos alkalommal dolgoztak együtt a brassói Fekete-templom orgonista karmesterével, dr. Stefan Schlandt-tal. Műsorukon a barokk muzsikától a kortárs zeneirodalomig minden megtalálható.

A Campanella gyerekkórus jelenlegi felállásban öt éve működik, több nemzetközi elismerést is begyűjtött az utóbbi években. Az erdélyi zeneiskolák magyar kórusai közül egyedüliként vesz rész a nemzetközi hírű Madrigal kórus tehetséggondozó programjában, közös fellépésüket az elmúlt években többször láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség. Az V-XI. osztályos tanulókból álló, közel negyventagú gyerekkórus repertoárjában a klasszikus művektől a gospelen át a népdalfeldolgozásig, minden megtalálható.

Az Eufónia ifjúsági vegyeskart IX-XII. osztályos zenész ifjoncok, énekesek és hangszeresek alkotják, nemcsak fesztiválokon, de nemzetközi versenyeken is elismert együttes. Repertoárjukban XV. századi kórusirodalomtól a XXI. századi remekművekig minden megtalálható, nemcsak acapella, hanem vokálszimfonikus műveket is előadnak. Az ötven tagú Eufónia karmestere a Márkos Albert-díjas Sipos Zoltán.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Fúvószenekarát Sebestyén Lajos tanár alapította, jelenlegi karmestere Maksai József trombitaszakos tanár. A zenekar műsorán a klasszikus művektől az indulókon át, egészen a könnyűzenei és musical feldolgozásokig számos mű megtalálható.

Műsoron:
DoReMi kórus és Reménység kamarazenekar műsora:
Három gyermekdal – Virágéknál ég a világ, A juhásznak jól van dolga, Megismerni a kanászt.
W.A. Mozart – Vágyódás a tavasz után

A Szerenád kamarazenekar műsora:
Antonio Vivaldi –  L’estro armonico – Concerto in D, I.,II. tétel
Szólisták: Voiculescu Alaxandra VII. osztályos tanuló – hegedű és Ferencz Tihamér VI. osztályos tanuló – cselló
J.S. Bach – d-moll kettős hegedűverseny, II.,III. tétel
Szólisták: Hoos Hanna XII. osztályos tanuló – hegedű, Popescu Ioana XII. osztályos tanuló – hegedű és Raica Monica  XII. osztályos tanuló – hegedű
Karl Jankins – Palladio
Szólista: Miklós Katalin tanárnő - hegedű

Vezényel: Sebestyén Lajos és Lőfi Gellért

A Campanella gyerekkórus műsora:  
Brita Falch Leutert – Ave Maris Stella
Kodály Zoltán – Túrót eszik a cigány
Harold Arlen – Over the Rainbow
John Leavit – Festival Sanctus

Közreműködik: a Plugor Sándor Művészeti Líceum Szerenád kamarazenekara
Vezényel: Lőfi Gellért

Az Eufónia ifjúsági vegyeskar műsora: 
Mihael Haydn – Salve Regina
Serghei Rachmaninov – Bogoroditse Devo
Orbán György – Nunc dimittis
Alexandru Paşcanu - Chindia
Vezényel: Sipos Zoltán

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Fúvószenekarának műsora:

Georg Lohmann – Bajor Polka
Szólista: Kelemen László XI. osztályos tanuló – harsona
Frank Sinatra – My way
Michael Jackson – Thriller, hanszerelte: John Higgins
Vezényel: Maksai József

Befejezésként két vokálszimfonikus művet ad elő a CAMPANELLA  gyerekkórus, az EUFÓNIA ifjúsági vegyeskar, valamint a SZERENÁD kamarazenekar.
John Rutter – Finale (Mass of the children)
Szólisták: Bartos Barna  XII. osztályos tanuló – tenor és Sebestyén Lázár Enikő tanárnő - szoprán
Karl Jankins – Cantate Domino

Vezényel: Lőfi Gellért

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.