Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

nepi mastersegek kmmk 1Hagyományos székelyföldi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által  - 2015-2016.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, 2014. áprilisi határidővel leadott egy projekttervet Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által címmel, a Művelődési Minisztérium Projekt Management Egysége a PA16/RO12 „A kulturális és természeti örökség megőrzése és revitalizációja” Program Irányítója által meghirdetett pályázatra. A pályázat pozitív elbírálásban részesült és megvalósítási időtartama 2015. április 1 – 2016. április 30.

A projekt célja a Székelyföld területén élő nemzetiségek kulturális identitásának megerősítése és a közösségfejlesztés, a hagyományos székelyföldi népi mesterségek revitalizása, digitalizálása és népszerűsítése által.

nepi mastersegek kmmk 2A projekt keretében egy olyan digitális adatbázis készül, amely megkönnyíti a hozzáférést a Kovászna megye kulturális örökségének fontos részeként számon tartott hagyományos népi mesterségekkel kapcsolatos mindennemű információhoz. A megyében hozzávetőlegesen 36 típusú hagyományos mesterséget gyakorolnak.  Ezek felmérése során, a körülbelül 250 mester és néhány műhely adatlapjait tartalmazó adatbázis révén ismertebbek, könnyebben elérhetőek lesznek a nagyvilág számára. 

A projekt ideje alatt 10 dokumentumfilm (a következő mesterekkel: molnár, méhész, pék, mézeskalácsos, pálinkafőző, kovács, zsindelykészítő, fafaragó, kosárfonó, seprűkötő, pásztor) készül, amelyek a hagyományos mesterségek továbbéltetésére hivatottak felkelteni a figyelmet, különösképpen a fiatal nemzedék köreiben. Ezért ezek a filmek, a megye iskoláiban 30 alkalommal lesznek levetítve, minden esetben egy-egy néprajzos szakember irányításával, aki a vetítést követően a felmerülő kérdésekre válaszol.

A projekt időtartama alatt elkészül egy szakemberek által kidolgozott marketingstratégia és olyan turisztikai csomagok/ajánlatok készülnek, amelyek  olyan közösségekben/településeken zajló programokat is tartalmaznak, ahol a turisták találkozhatnak a népi mesterekkel, megcsodálhatják és akár meg is vásárolhatják a hagyományos népi mesterségek termékeit.

A 13 hónapon át zajló projekt összértéke 301.792 RON, amelyet Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapjából finanszíroznak.

A projekttel kapcsolatos információk, a mesterségek adatbázisa, a filmtár, az interaktív térkép és egyéb anyagok megtalálhatóak lesznek  a www.folktrades.ro és a www.mestersegek.ro honlapon, amely folyamatosan bővül a projekt befejezéséig. A honlap adatbázisának végleges változata 2016. április 24-től lesz elérhető!

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.