Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

1.3

2015. augusztus 10. / Közlemény

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében, 2015. augusztus 3-9 között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú Néptáncegyüttes és a Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes nyolcadik közösségépítő tánctábora.

A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket,tapasztalatokat biztosított a 131  gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. A Virág Endre és Imola házaspár által vezetett Százlábú Néptáncegyüttesnek, Both Jocó és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői, valamint a „népművészet ifjú mesterei” a magyarországi román méhkeréki táncrendet és széki énekeket tanítottak. A Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes szatmári táncokkal, népi játékokkal és énekekkel ismerkedett, velük Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője, néptáncoktató és zenepedagógus és egyik tanítványa Szőcs Brigitta  foglalkozott.

2.4A délelőtti és délutáni tánctanítás között a kicsik kézműves foglalkozások keretében tapasztalhatták meg a természetes anyagokat és a velük való bánás módjait. Benkő Éva vezetésével karkötőt, varázslabdát nyakéket és „százlábacskákat” nemezeltek. A Bikfalváról érkezett Demeter Miklós és Petrova Anasztázia házaspár faragni, szőni tanította a gyermekeket. Így készítettek népi játékokat dióból, fából és a karmanytúszővés technikáját használva karkötőket, állatkákat. 
Szabadidőben nagyoknak és kicsiknek egyaránt lehetőségük volt közösségfejlesztő, csapatépítő játékokat megtapasztalni.

Esténként táncház színesítette a tábor programját, minden este más-más házigazdával, akik rendszerint a Százlábú Néptáncegyüttes köréből kerültek ki. Feladatuk volt a táncrendek megállapítása, a zenészek beszervezése, a hangulat megteremtése és a résztvevők érdeklődésének fenntartása. Ez messzemenően jól sikerült a tábor mindegyik estéjén, a házigazdák és a résztvevők is bravúrosan teljesítettek.

A szemek csillognak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével.

Köszönet a szülőknek, a Kovászna Megyei Tanácsnak, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek és a Communitas Alapítványnak, hogy segítségükkel létrejöhetett a tábor. Reméljük jövőre újra találkozunk!

Péter Orsolya

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.