Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

The little travels os Poquita and Filarmonica12015. augusztus 28-30.
 
Több különleges előadást is ígér a KaravanAct elnevezésű utazó színházi fesztiválja alatt a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület. Az augusztus 21-e és 30-a között zajló, négy települést – Kolozsvár, Kide, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy – érintő fesztivál alatt öt produkciót láthat a közönség, mindegyik előadás különlegességnek számít a maga nemében.


Az egyes állomások különböző helyszínein az érdeklődők láthatnak majd kültéri színházi megnyilvánulást (Antigoné családja: a vakság történetei); hagyományos olasz, spanyol, argentin és kubai zenéken, illetve különböző irodalmi szövegeken alapuló koncertelőadást (Mint egy megkergült óra/ As a Clock with Rage); olyan, cselekvést, szövegeket, zenét és táncot ötvöző produkciót, amely közelmúltunkra, a „Ceausescu-éra” traumáira reflektál a fiatalok szemszögéből (Egy távoli emlék töredékei); egy érdekes történetet prezentáló, zenén és szövegen alapuló, gyerekeknek szóló koncertelőadást (Poquita& Filarmonica kis kalandjai/ The little Travels of Poquita&Filarmonica), és egy, a Grotowski Intézettel készült koprodukciót  (Stand’al mondo senza’l mondo – laudákon alapuló rituálé).

A KaravanAct utazó színházi fesztivált első alkalommal rendezi meg a Shoshin Színházi Egyesület, azzal a céllal, hogy újragondoljon és életre keltsen egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazó társulatok hagyományát. A KaravanAct élő organizmus kíván lenni, amely dialógust alakít ki a nézővel, nem várja meg, amíg megkeresik: ő maga megy a nézők elébe, ugyanakkor új kihívásokat állít a színház, és a róla alkotott koncepcióink elé, az előadások tereinek változatossága, újszerűsége, a műfaji változatosság, a tematikák sokszínűségének terén.

A fesztivál öt olyan előadást foglal magába, amelyekkel találkozva újra rácsodálkozhatunk a színház sokszínűségére és határtalan lehetőségeire.
A KaravanAct létrejöttét az A. F. C. N. (Administraţia Fondului Cultural Naţional), a D. R. I. (Departamentul pentru Relaţii Interetnice), valamint a Communitas Alapítvány teszi lehetővé.

*
A Shoshin Színházi Egyesület 2014-ben alakult, Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor kezdeményezésére. Az egyesület szerteágazó tevékenységei között színházi produkciók létrehozása is szerepel (július 3-án volt az első hivatalos bemutatója, Antigoné családja: a vakság történetei címmel), ugyanakkor arra is hangsúlyt fektet, hogy a színház miként tud direkt módon hatni az emberek életére, hogyan tudja elősegíteni a kommunikációt, a szociális beavatkozást, a személyes fejlesztést, hogyan nyithat más diszciplínák (akár tudományok) felé is.

A sepsiszentgyörgyi előadások helyszínei és időpontjai:

Augusztus 28., 20 óra – Unitárius templom, Kilyén:
Stand’al mondo senza’l mondo (Laudákon alapuló rituálé). Az olaszországi Regula contra Regulam Teatro és a lengyelországi Grotowski Intézet koprodukciója. Előadás után közönségtalálkozó.

Augusztus 29., 18 óra – Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér
Mint egy megkergült óra (As a Clock with Rage). Koncertelőadás. Rendező: Raúl Iaiza. Az olaszországi Regula contra Regulam Teatro produkciója.

Augusztus 29., 20 óra  - Háromszék Táncstúdió
Egy távoli emlék töredékei. Rendező: Köllő Csongor. A Shoshin Színházi Egyesület produkciója. Előadás után közönségtalálkozó.

Augusztus 30., 11 óra – Székely Múzeum udvara:
Poquita& Filarmonica kis kalandjai (The Little Travels of Poquita& Filarmonica). Koncertelőadás gyerekeknek (5-től 99 éves korig). Rendező: Raúl Iaiza. Az olaszországi Regula contra Regulam Teatro produkciója.

Augusztus 30. 16 óra – Székely Múzeum udvara:
Antigoné családja: a vakság történetei. Rendező: Raúl Iaiza. A Shoshin Színházi Egyesület produkciója, az olaszországi Regula contra Regulam Teatro közreműködésével. Előadás után közönségtalálkozó.

* * *

As a clock with rage2 foto M.ZakrzewskiAs a clock with Rage (Mint egy megkergült óra) / Koncertelőadás
Rendező: Raùl Iaiza
Szövegek: Alejandra Pizarnik, Mario Benedetti, Bertolt Brecht, Juan Gelman, Jesùs Lizano, Pier Paolo Pasolini, Rainer Maria Rilke, Leonel Rugama, Silvio Rodriguez, Regula Teatro
Zene: Hagyományos olasz, spanyol, argentin és kubai zenék
A Regula Contra Regulam Teatro produkciója (Olaszország)

Többnyelvű rapszódia, amely összeköti a hangversenyt a költészettel, s amely rövid idő alatt négy szereplő szokatlan találkozási helyszínévé válik, akik azért találkoznak, hogy  közösen gondolkodjanak és emlékezzenek, még ha ironikusan is, a háború, a szerelem és a halál történeteire: az egyén ellentmondásai a Történelemmel szemben, ellentmondások, amelyek az őrületbe kergetik az órákat, a tapasztalás érzékelőit.

* * *


The little trevels of Poquita and Filarmonica2The little travels of Poquita & Filarmonica (Poquita & Filarmonica kis kalandjai) / koncertelőadás gyerekeknek (5- től 99 éves korig)

Rendező: Raùl Iaiza
Szöveg és zene: Maria Elena Walsh, Regula Teatro
A Regula Contra Regulam Teatro produkciója (Olaszország)


Két fáradhatatlan utazó végre találkozik, éppen ott, ahol egy elefántot kísérő kislány egyedül játszik. Énekelni kezdenek és történeteket mesélnek egymásnak, amelyekben közös ismerősöket és mindkettőjük által jól ismert helyeket  fedeznek fel… sokat szórakoznak, végül pedig a sok kaland és történet után bulizni kezdenek.


Standal mondo kis meretStand’ al mondo senza ‘l mondo / laudákon alapuló rituálé

Rendező: Raùl Iaiza
Zene: Laudario di Cortona, Llivre Vermell, Codex Buranus, hagyományos olasz zene
Szövegek: Laudario di Cortona, Anne Sexton, Rainer Maria Rilke, José Saramago
A Regula Contra Regulam Teatro (Olaszország) és a Grotowski Intézet (Lengyelország) koprodukciója

Tizenkét, vulgáris olaszban írt „Lauda” (XIII. századi dicshimnusz) alkotja ezt a teljes „világi liturgián” alapuló előadást, amely határhelyzeteket teremt a rituálé és reprezentáció között. Garzo, a dicshimnusz-költő, Mihály és Gábriel arkangyalok, Miryam és Magdolna találkoznak, és reflektálnak arra, hogy mi történt pontosan Krisztus kereszthalálának napján. A költő tehát még egyszer, utoljára látja, anélkül, hogy tudomást szerezne róla, önmaga és szereplői megtestesülését.
 
* * *


Antigone foto Rohonyi D. IvanAntigoné családja: a vakság történetei / kültéri színházi megnyilvánulás
Rendező: Raùl Iaiza
A Shoshin Színházi Egyesület produkciója a Regula contra Regulam Teatro  (Olaszország) közreműködésével
Antigoné és a Labdakidák története a vakság története, konkrétan és átvitt értelemben is. Politika és individuum (civil szféra?) viszonya, kultúrák között feszülő ellentétek, a vak agresszió torzszüleményei, család, szerelem, lázadás, belterjesség, manipuláció, érdek(ellentét) és még sorolhatnánk.  Ezeket a történeteket mutatjuk meg és meséljük el, mozgással, ritmussal, színekkel, zenével, énekkel, hanggal.
Antigoné családja: a vakság történetei olyan nemzetközi projekt, amely ki szeretné mozdítani a színházat a biztos egyensúlyából, kihelyezve őt a szabad ég alá, megadva a kultúrához való szabad hozzáférés lehetőségét. Kolozsvári és Kolozsvárról szóló előadás, egy olyan ősi történetbe ágyazva, amelynek a hatását érezni lehet a mai modern világunkban is.
* * *

Egy távoli emlék töredékeiEgy távoli emlék töredékei
Rendező: Köllő Csongor
A Shoshin Színházi Egyesület produkciója

Amik most vagyunk, az a múlt egyenes következménye. Viselkedésünk, tetteink, reakcióink, gesztusaink, szavaink. Ebből kifolyólag a múltat dialektikus módon kell vizsgálnunk – szorosan összekapcsolva a jelenidejűségünkkel.  A színház önmagában képes megfejteni és megválaszolni ezeket a kérdéseket.
Hogy ezt az akarva-akaratlanul testünkbe ivódott örökséget feldolgozzuk, olyan „halott szavakhoz” nyúltunk, mint például: Securitate, kommunizmus, diktatúra vagy Ceauşescu. 
Az „Egy távoli emlék töredékei” cselekvést, szövegeket, zenét és táncot ötvöz. Az előadás töredékeket találkoztat egymással, amelyek, bizonyos sorrendbe állítva, akár egy történetet is kiadhatnak.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.