Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Egyed Peter Sepsiszentgyorgy2015. szeptember 29. / Bod Péter Megyei Könyvtár

2015. szeptember 29-én, 17 órai kezdettel könyvbemutató és beszélgetés színhelye lesz a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme. A rendezvény meghívottja Egyed Péter kolozsvári egyetemi tanár, író, költő, filozófus, az Irodalmi rosta című, válogatott kritikákat, tanulmányokat, esszéket tartalmazó könyv (Polis, Kolozsvár, 2014) szerzője.

A nemrég a Romániai Írók Szövetségének díjában részesült, a szerző vonatkozó munkásságának 1976 és 2014 közötti időszakából szemléletes keresztmetszetet nyújtó könyv bemutatóján a meghívott beszélgetőtársa Bogdán László író. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A könyvről szóló szemelvények a kulturális sajtóból:

„... az erdélyi magyar irodalommal foglalkozó írások kerültek a kötetbe, ezen belül is saját generációja, az úgynevezett harmadik Forrás-nemzedék munkáival foglalkozott legtöbbet, például Mózes Attila, Bogdán László, Szőcs Géza vagy Balla Zsófia írásaival. A kritikák között vannak alkalmi írások, de a korszak irodalmára szélesebb kitekintést nyújtó kontextuális kritikák is. Sőt Egyed egy összevont műfajt is megalkotott: gyakran megesett, hogy egy-egy új könyv kapcsán hosszasan és mélyen beszélgetett a szerzővel, így a kritika és az interjú keveréke lett a kész írás.” (Varga László, Krónika)

„Érdekes megfigyelni, hogy Egyed számára, aki mindent tud a filozófiai hagyományról, és aki tud is annak nyelvén beszélni (…) mennyire fontos a személyes ismeretség. Azt lehetne hinni, a filozófus jól elvan az elvont fogalmak világában, és Egyed Péternek a költészete sem olyan közvetlen, hogy mást lehetne sejteni (prózájával, főleg a Madonnák, porban című regényével már egészen más a helyzet), és nincs szüksége a személyességre. Holott nem is tévedhetnénk nagyobbat: Balla Zsófiától Szőcs Gézáig, Darkó Istvántól Molnár Gusztávig, Dávid Gyulától Kántor Lajosig hosszan hosszú azoknak a névsora, akiket a szerző ismert vagy ismer, és a maga távolító módján büszke is erre az ismeretségre.” (Demény Péter, eirodalom.ro)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.