Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

i20212015. október 3. / Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa

A Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít rendezvénysorozat második kiadása, az i2021 kezdeményezés részeként, a Tein Teátroom felolvasószínházzal, a Pro Musica Kamarakórus koncertjével, a Mácsafej zenekar verses-zenei előadásával és a magyar népmese napjának ünneplésével zajlott szeptember 25., 27., illetve 29. és 30-án Sepsiszentgyörgy épülő főterén és a Tein Teázóban.

 Tein teatroom-Utolso Godot fotoHenningJanos-04779  Tein teatroom-Utolso Godot fotoHenningJanos-04779  Tein teatroom-Utolso Godot fotoHenningJanos-04779

A főteret használta színpadként a péntek esti felolvasószínház, melynek alapjául a Tamási Áron Színház művészei Az utolsó Godot című Matei Vişniec darabot választották. A Játék Éve óta havonta jelentkező népszerű színházi eseményre az idei évadban is nagyszámú néző volt kíváncsi. Pálffy Tibor és társai: Derzsi Dezső, Kolcsár József és Kónya Ütő Bence nemcsak a szövegnek adnak életet, hanem a teret és a közönséget is játékba hozzák. A drámaíró és a szereplő vitája mentén a Godot-ra várva és a Hamlet részleteit is beleszőtték előadásukba a színészek, jelenlétükkel a színház szerepét faggatták. A Tein Teátroom felolvasószínház szeptembertől decemberig jelentkezik újabb előadásokkal.

i2021 Pro musica fotoHenningJanos-05115Bár az esős idő fedél alá szólította az épülő térre tervezett komolyzenei hangversenyt, a Pro Musica Kamarakórus meghitt előadása vasárnap este a Tein Teázóban is szép élmény volt. A repertoár bemutatásakor Sipos Zoltán karnagy elmondta, hogy franciaországi egyház-zenei fesztiválra készül az együttes, ez motiválta az előadott művek kiválasztásakor. A kávéházi környezet és az egyházi zene sajátos légkört teremtett. A koncerten népi feldolgozások is megszólaltak.

 

Macsafej fotoHenningJanos-05184Macsafej fotoHenningJanos-05189Emelkedett hangulatban fejezte be kedd esti koncertjét a Mácsafej zenekar, melynek szintén a főtéren működő teázó adott otthont. A dolgokról egy földi szellemnek című, a közönségét magával ragadó előadás egyszerre volt vers, zene, koncert és színház, amelyben Szilágyi Domokos költészetét és Fekete Vince kortárs szerző sorait idézték fel a sepsiszentgyörgyi muzsikusok: Ferencz Áron, Ferencz Csaba, Márk Attila, Ticusan János, Vitályos Lehel – Gábor Szabolcs szaxofonos és Kolcsár József előadóművész-rendező.

Mese Saxofonra-TÓTH VIKTOR fotoHenningJanos-05783Mese Saxofonra-TÓTH VIKTOR fotoHenningJanos-05789Benedek Elek apó születésnapján, azaz szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Ez alkalommal, a Tein Teázóban találkoztak azok a gyermekek és felnőttek, akik kíváncsiak voltak, miként lehet úgy megtekinteni a magyar népmese történeteit, hogy közben egy szaxofon zenéje meséli el azt. Tóth Viktor budapesti jazz muzsikus zenei aláfestéssel – mint régi idők némafilmes zongoristája – keltette életre a népmesék kezdetekor felcsendülő galamb trilláját, és a jól ismert öreg mesélő hangját is a fúvós hangszer értelmezte át. A felnőttek számára is izgalmas mesés zenei találkozás sajátos fénybe hozta az illusztrációt: bővebben bomlottak ki a mese jelképei, motívumai, és frissen hatott a színek és formák varázslatos kereksége. Tóth Viktor elmondása szerint, gyakorlás közben született meg az ötlet, hogy animált képek alá muzsikáljon. Arra volt kíváncsi, miként lehet számára is eltérő, friss módon játszani a rajzolt világ köré, és hogy a zene hangja képes-e újat mondani azoknak, akik már betéve ismerik a magyar népmeséket. Akárcsak a dallam, a ritmus, a népmese is őriz valamit abból az ősi rendből, amit újra bevonhatunk a mába. Muzsikálás során, magyarázza, olyan belső hangok irányítják, melyek mindannyiunkat ehhez a kerek, egész világhoz kapcsolhatnak. A népmeséken keresztül átszüremlő ősemlékképek is ennek a rendnek a biztonságát idézik fel. A mese csodája mindenkire hat, egyformán szomjazunk a tiszta egyetemes egységre, amit képvisel – osztja meg a muzsikus egy német fellépés élményét, ahol elsőként játszott magyar népmesékre szaxofonján, a közönség teljes befogadását tapasztalva. Zenész létének nagy kihívása megszólítani az izgága gyermekvilágot, közel kerülni hozzá, párbeszédet alakítani ki együtt. A sepsiszentgyörgyi Tein Teázóban összegyűlt közönség vastapssal köszönte meg e törekvést.

Mese Saxofonra-TÓTH VIKTOR fotoHenningJanos-05801A meséket a budapesti Road Six Sax quartet koncertje követte. Tóth Viktor számos zenei tábort és műhelyt vezetett már városunkban, ám zenekara számára ez volt az első sepsiszentgyörgyi fellépés. A szaxofon négyes népmese napi koncertje a szívnek kedves zenévé vált. Tóth Viktor, Haaz Imre, Solymosi Milán, Weisz Gábor másfél órás előadása a jazz, a bolgár népzene és a kortárs zene világából táplálkozott, melyben a pillanat szabadsága és teremtő ereje olvadt össze.

(Forrás: Városimázs Iroda, Fotó: Henning János)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.