Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila


logo12015. október 7-17.

Földbe zárt kincseink – Legyünk régészek egy napra!

Több mint húsz éve találták ki Franciaországban, hogy legyen az évnek néhány kijelölt napja arra, hogy az emberek bemehessenek olyan épületekbe is, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt. Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy pár évvel később az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást fűzött a tagországoknak, nevezetesen, hogy jelölje egységes zászló az épületek bejáratát, homlokzatát, legyen ingyenes a bejutás, válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, legyen a fogadó helyeken színvonalas idegenvezetés, és hogy az eseményt szeptember1 hónapban rendezzék.

Magyarországon a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) néven ismertté vált országos rendezvény keretében minden szeptember harmadik hétvégéjén tízezrek indulnak épületlátogató felfedező útra, ehhez a programhoz kapcsolódott be Háromszék is 2008-ban először, azóta minden évben egy itteni központi témával indultak kirándulások és voltak különböző programok szerte a Kovászna megyében.

A rendezvény idei központi témájával a kétszáz évvel ezelőtt született Rómer Flóris Ferenc régészre, művészettörténészre, Benedek-rendi szerzetesre emlékezve zajlanak a programok. Rómer Flóris Ferenc, a XIX. század neves tudósa egyike volt a műemlékvédelem első kezdeményezőinek.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, idén a Földbe zárt kincseink – Legyünk régészek egy napra! című programmal készül kapcsolódni az Európa-szerte megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, amely V-VIII osztályos diákoknak szervezett tanulmányútból és előadásokból áll össze.

Mivel a téma ebben az évben mondhatni specifikus jellegű ezért a programban résztvevők nemcsak  előadásokat hallgatnak meg és részt vesznek egy tanulmányúton, hanem ők maguk is készülnek. Feladatuk, hogy összegyűjtsék a lakókörnyezetükben fellelhető mondákat, legendákat, amelyek a közeli műemlékekre és régészeti lelőhelyekre vonatkoznak, valamint kormeghatározás céljából vigyenek pár tárgyi emléket.  A program szakmai lebonyolítását a Székely Nemzeti Múzeum két munkatársa Sztáncsuj Sándor József és Lokodi Alpár Imre régészek fogják biztosítani. Az előadások témája a régészet mibenlétéről szól, mely az helyszínek sajátosságaihoz igazodik. A programban résztvevők iskolák és szakmai foglalkozások időpontjai:

2015. október 7. (szerda), 13 óra - Fejér Ákos Általános Iskola, Mikóújfalu
2015. október 8. (csütörtök), 13 óra - Dr. Borbáth Károly Általános Iskola, Vargyas
2015. október 9. (péntek), 12 óra - Comenius Általános Iskola, Bereck
2015. október 14. (szerda), 13 óra - Jancsó Benedek Általános Iskola, Gelence

A tanulmányi kirándulásra 2015. október 17-én, szombaton kerül sor, amikor a csoportok meglátogatják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum régészeti tárlatát, majd ezt követően az Erdőfüle közelében lévő Dobó középkori település maradványait.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.