Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

oszi vasar plakat 20152015. október 10-11.

Október 10. és 11. között kerül megszervezésre az immár hagyományossá vált Őszi Vásár Sepsiszentgyörgy központjában, egybekötve a XIII. Háromszéki Kolbászparádéval és a IV. Káposztafesztivállal. A rendezvény a Bodok Szálló parkolójában és annak környékén zajlik, a polgármesteri hivatal épülete előtti szakasztól, a Kossuth Lajos utcában, egészen a Kőrösi Csoma Sándor útkereszteződésig. Számtalan fellépő és program várja az érdeklődőket, szombaton és vasárnap, délelőtt 10 és este 8 óra között.

A szombati Háromszéki Kolbászparádéra már több, mint 30 csapat jelezte részvételi szándékát, a vasárnapi káposztafesztiválon pedig 18 csapat vesz részt. Mindkét gasztronómiai rendezvényre péntek estig még várják a csapatok jelentkezését a szervezők. A legjobban elkészített kolbásznak és káposztának járó díjat egy 7-8 tagú szakmai zsűri ítéli majd oda.

Október 10-én a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által nyertes pályázatának kiemelt rendezvénye a Népi mesterségek napja. A szervezők 12 mesterség bemutatásával, három nyelvű tematikus kiállítással és a projekt kapcsán eddig elkészült dokumentumfilm bemutatásával készülnek, valamint kiállításra kerülnek a hagyományos szíjgyártáshoz szükséges eszközök.

Az előző évekhez hasonlóan a hagyományos vásárban közel 20 őstermelő és több, mint 50 kézműves kínálja majd terményeit és termékeit. A szervezők célja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt bekapcsolódhassanak a helyszínen a kézműves tevékenységekbe és saját készítésű emléktárgyakat vihessenek haza.

A gyerekek számára számos érdekes játékkal készülnek a szervezők és a partner egyesületek: Gombolda mesesátor, puhakönyves mesék, kézműves foglalkozások, ügyességi- és sok más játék várja a helyszínre látogató gyerekeket. A játékokon szerzett jutalomgarasokat a vásári boltban lehet beváltani.

A vasárnapi tökfesztiválon 11 és 14 óra között nemcsak tökből készült lámpásokat és szobrokat lehet faragni, hanem tökből készült különlegességet is megkóstolhatnak az ínyencségre vágyók.

A rendezvény színpadján idén is színes kínálat várja az érdeklődőket: a Makám zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, az együttest jelen korszakában a tematikus, vokális lemezek sora jellemzi. A HolddalaNap formáció családi koncertekkel, csoda lényekkel és Isten csodáival várja a  kicsiket és nagyokat egyaránt.

Szintén a kicsiknek készül előadással a Paprika Jancsi csúzlizdája. Vasárnap este a magyar és más kelet európai népek zenei hagyományával foglalkozó együttes, a Buda Folk Band zenekar lép színpadra „világi” népzenével.

A rendezvény szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Művelődési Központja, Kovászna Megyei Kis és Középvállalkozók Szövetsége, Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje, Fundamentum Egyesület, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület. Partnerek: Tanulók háza, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Salvatore Egyesület, Romániai Magyar Cserkészszövetség.

 

Útlezárás az Őszi vásár ideje alatt a központban

Az Őszi Vásár ideje alatt útlezárásokra kerül sor a városközpontban, a volt Bodok szálló épülete környékén, október 8. és 12. között.

Pénteken reggel 9 órától lezárják az 1918. December 1. utcát, a Csíki és a Kossuth Lajos utca közti szakaszon. A Kossuth Lajos utcában nem lehet majd közlekedni a Kőrösi Csoma Sándor utcáig. A forgalomlezárás  október 12-ig, hétfőn 13 óráig tart.

Az Őszi Vásár előkészületei miatt, a rendezvény területén a parkolókat már október 8-án 18 órától nem használhatják az autósok. A parkolókat hétfőn, október 12-én délután lehet majd újra igénybe venni.

 

Program:

Szombat – október 10.
9:00 - Háromszéki kolbászparádé: regisztáció / rendezvénysátor
10:00 - Háromszéki kolbászparádé megnyitóünnepsége / színpad
11:00 - Gyermektáncház a Folker együttessel / színpad
12:00 - Bogárbál – a Makám zenekar (Budapest) családi és gyermekkoncertje / színpad
13:30 - Csillagkövetők (Vargyas) - a Művészeti Népiskola tánccsoportjának előadása / színpad
14:30 - Felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport - ének és viseletbemutató / színpad
15:00 - Lővétei asszonykórus – ének és viseletbemutató / színpad
15:30 - A Szabadtűzi Lovagrand lovagavatási és előléptetési ceremóniája / színpad
16:00 - Háromszéki kolbászparádé: Díjátadó ünnepség / színpad
17:00 - Művészeti Népiskola diákzenekara / színpad
18:30 - Syma zenekar (Rădoaia) / színpad
20:00 - Zarándokének - Makám zenekar (Budapest) / színpad

Vasárnap – október 11.
10:00 - Káposztafesztivál megnyitója: a zsűri bemutatása és az értékelési szempontok ismertetése   / színpad
11:00 -  Tökfesztivál: töklámpás készítés, tökszobrászat, tök ínyencségek felszolgálása (záróra: 14 óra) Tökfesztivál – Gyermekek Palotájának környezetvédelmi köre és a dr. Kovács Sándor cserkészcsapat / vásártér
13:00 - Évkerék Társulat: Világszárnya, az égitestszabadító - muzsikás dramatikus óriásbábos játék / színpad
14:30 - Gyergyócsomafalvi citerazenekar / színpad
15:30 - Káposztafesztivál – díjátadó ünnepség / színpad
16:30 - 18:00 - Samu Imola és barátai (Szováta–Sepsiszentgyörgy) / színpad
HolddalaNap zenekar (Budapest): Dana-dana Dandala / színpad
19:30 - Buda Folk Band (Budapest) / színpad

Állandó programok – Október 10–11.
10:00–20:00 - Termény- és kézművesvásár / 1918. December 1. utca
11:00–17:00 - Népi mesterségek napja - a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által pályázat részeként (Támogató: Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapja) / a volt Bodok Szálló parkolója
Népi mesterségek kiállítása és mesterségbemutatók: szövés és népviseletvarrás (Erdőfüle), csizmadia (Sepsiszentgyörgy), szűcs (Cófalva), kosárfonó (Bölönpataka), forgácskalap-készítő (Csomakőrös), kerekes (Zabola), kerámia (Sepsikőröspatak), mézeskalácsos (Kézdivásárhely), csempekályha-készítő (Sepsikőröspatak), nyeregkészítő és szíjgyártó (Sepsiszentkirály), kádár (Haraly)
11:00–17:00 - Dokumentumfilmek vetítése:  Pásztorkodás – hagyományos sajtkészítés Zabolán (17 perc), Méhészet – hagyományos családi méhészkedés Kálnokon (14 perc), Mézeskalácsosság - hagyományos mézeskalács-készítés Kézdivásárhelyen (14 perc). Készítették: Simon József (operatőr), Kinda István (néprajzkutató). A program része a Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás, digitalizálás és népszerűsítés által pályázatnak (Támogató: Izland, Liechtenstein, és Norvégia pályázati alapja) / Háromszék táncstúdió (Új Stúdió)
11:00–17:00 - Népi gyermekjátékok és gyermekfoglalkozások – a Guzsalyas Alapítvány, a Caritas Családsegítő Szolgálata, az Ispiláng Egyesület, valamint Barta Tóni csúzlizdája közreműködésével / vásártér
11:00–19:00 - Gombolda mesesátor: 11:00-13:00: Puhakönyves mesék a legkisebbeknek, 13 órától minden egész órában gombmese felolvasás, ugyanekkortól működik a gombműhely, ahol bugattyút, hajcsatot, gombot lehet készíteni / vásártér
11:00–22:00 - Vásári csárda hagyományos étkekkel  / Vásári csárda

   * A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.