Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bartha Erno 4A Romániából gyalogló Bartha Ernő képzőművész október 28-án Londonba érkezik.

Bartha Ernő
, kolozsvári születésű képzőművész 2012-ben, a Nature in the City projekttel Romániát képviselte a Londoni Kulturális Olimpián, melyet ugyanabban az évben, az Olimpiai Játékokkal egyidőben szerveztek meg. A Román Kulturális Intézet pályázat során választotta ki Bartha Ernő Nature in the City projektjéből az Időspirál című monumentális méretű szénaszobrát, melyet a London Pleasure Gardensben állítottak ki. A park rögtön az alkotás felállítása után (az Olimpia kezdése előtt) csődöt mondott és bezárt, így az alkotás soha nem volt felavatva, bemutatva, megtekintve. Ez egy mozgásérzékelővel és hangtechnikával ellátott interaktív alkotás, bárki áthaladt alatta, a régi Olimpiai Játékok híres kommentárjait hallhatta, akár egy időutazás, izgalmas múltbeli pillanatokat megörökítve.

 Bartha Erno 1  Bartha Erno 1  Bartha Erno 1
 Bartha Erno 1  Bartha Erno 1  Bartha Erno 1

A Felhőkarcoló és a Madár szénaszobrok ugyancsak a Nature in the City projekthez tartoznak, ezeket az alkotásokat Bartha Ernő önköltségből hozta létre, hogy minél látványosabban szerepelhessen egy ilyen fontos eseményen. Ezeket az alkotásokat a Viktória Park tavára helyezték anélkül, hogy kiírták volna az alkotó nevét, az alkotások címét, vagy a projektet, mely keretén belül ezek az alkotások megvalósultak. Ma ezek a szobrok a Viktória Park egyik látványos részét képezik, de senki nem tudja elnevezésüket, ki készítette őket és hogyan kerültek a park tavára.

A Román Kulturális Intézet, szerződés által másfél évre bérbe vette az alkotásokat, a szerződés 2014 első felében lejárt.

Három év intenzív levelezés során a Londoni Román Kulturális Intézettel, Bartha Ernő kezdeményezése, hogy a Victoria Park tavára helyezett alkotások feliratot kapjanak, illetve rendeződjön a Pleasure Gardensbe helyezett Időspirál sorsa, megoldatlanul maradtak. Mi több, az alkotó a napokban megtudta, hogy a London Pleasure Gardensbe helyezett Időspirál 2014 augusztusában egy árverezésen vett részt
(http://whitelabel.globalauctionplatform.com/en-gb/auction-catalogues/sanderson-weatherall/catalogue-id-san10098/lot-8434a5cf-fa2f-4578-aa13-a34900eeaabf?clienturl=sanderson-weatherall).

2015. július 18-án, Bács Ildikó filmrendezővel, Magyarfenesről, az Arkhai Szoborparkból  (www.arkhaisculpturepark.ro), száz napos zarándokútra indultak. Utazásuk mottója: a művészetért, szabadságért és igazságért, szeretettel. Útjukról naponta fényképes beszámolót töltenek fel Bartha Ernő szoborparkjának Facebook oldalára (https://www.facebook.com/ArkhaiSculpturePark?ref=bookmarks). Eddig 8 országon haladtak keresztül, 83 nap alatt 1700 km-t tettek meg.

Pénteken, október 2-án, Bartha Ernő, Hágában egy konferenciát tartott, a Mirrors of Romania szervezésében (http://www.mirrorsofromania.org/?page_id=7). Hollandiában, a pénteki eseményt követően, a România Cultural egy interjút készített az alkotóval (http://www.radioromaniacultural.ro/amsterdam_ilustrata_din_amsterdamde_la_vlaha_la_londra-38347)
Bruxellesben, október 12-én, 12 órától, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő meghívására sajtótájékoztatót tartottak az Európai Parlamentben.

Útjukról a magyar, szlovák, osztrák, német sajtóban megjelentek cikkek  (https://www.facebook.com/ArkhaiSculpturePark/photos/a.509900412453919.1073741828.509883875788906/757116834398941/?type=3&theater). Romániában, a média különös figyelmet szentelt útjuknak, de a beavatott intézmények, melyek a 2012-es projekt sikeres kimenetelét kellett volna biztosítsák, nem reagáltak.

A következő linken egy kisfilmet találhatnak, mely a Victoria Parkban található alkotásokról készült, illetve ezek „viszonyáról” a park látogatóival: http://youtu.be/yMBqlqCvdiI

Londoni  érkezésüket október 28-ra tervezik, melynek első állomása a Londoni Román Kulturális Intézet (1 Belgrave Square, Londra, SW1X8PH UK), 29-én pedig egy felvonulást szerveznek a Londoni Román Kulturális Intézet, a Victoria Park és a Pleasure Gardens között. Mindkét eseményre meghívnak mindenkit, aki útjukat támogatják és csatlakozni szeretnének: október 28-án, 15:00 órától, a Londoni Román Kulturális Intézethez, október 29-én, 12:00 órától pedig a Londoni Román Kulturális Intézettől a Victoria Parkba indulnak, végső állomásuk pedig a London Pleasure Gardens lesz.

Bács Ildikó, filmrendező
2015. október 16.

Kapcsolódó cikk:
Bartha Ernő: erdélyi kulturális olimpikon Londonban
http://www.sepsiszentgyorgy.info/kepes-kronika/854-bartha-ern-erdelyi-kulturalis-olimpikon-londonban

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.