Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szentkereszty-konyv bemutato-plakat2015. december 4. / Bod Péter Megyei Könyvtár

2015. december 4-én, pénteken, 17 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme lesz a helyszíne annak a könyvbemutatónak, amelynek tárgya a Balog László, Málnási Levente, Sándor Lajos Levente és Kovács Márta Mária által írt, „... Hagyatékul hagyod utódaidnak ...”. Elvetélt álmok nyomában – Fejezetek a zágoni báró Szentkereszty család életéből című könyv.

Az idén a Veres család magánkiadásában, a csíkszeredai Tipographic nyomda gondozásában megjelent kötet bemutatóján jelen lesz szerzői közül Balog László és Kovács Márta Mária. A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Részletek a könyv Balog László által jegyzett fülszövegéből:
„A «kicsi magyar világ» minden szempontból kicsire sikeredett, ráadásul megaláztatásokkal volt tele ez is, a bevonulás eufóriáját korán letargia követte, az őshonos székelység s annak leváltott tisztviselői csak kapkodták a fejüket. Csakhamar kiderült, hogy a jó szándék messze nem volt elég semmire, s ahol igen, ott is amire mindez kivirágozhatott volna, már román és szovjet katonák masíroztak, Maniu gárdistái garázdálkodtak és a Sztálin-tanítványok agitátorai «álmodtak» pokoli, új világot.

A fő- és középnemesség, a jómódú polgárság és gazdag parasztság kálváriája szinte elképzelhetetlen fájdalmakról, megaláztatásokról, a meghurcolás végtelennek tűnő variációiról tanúskodik. Az erdélyi főnemesség 1944/1945-ben végleg szétszórattatott, az itthon, Erdélyben maradottaknak gyakran az életükért kellett küzdeniük.

Ez a kötet csupán egy miniatűr epizódját eleveníti fel ennek a kollektív történelemnek, a zágoni báró Szentkereszty család egyes tagjainak mikrotörténeteiből villantva fel életképeket. Bőséges dokumentumtárával betekintést enged a család néhány tagjának mindennapjaiba, harcaikban, legyőzetéseikben valóban kálváriás útat jártak.

Keserű mementóként is szolgálnak e sorok, hiszen – annak ellenére, hogy a zágoni br. Szentkereszty család női ágon kihalt, a báróság megszűnt – br. Szentkereszty Zsófia unokái és dédunokái, mint időközben polgárosodott leszármazottak, ismételt, ma is zajló küzdelmeibe is betekintést nyerünk.”

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.