Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Nagy Jozsef Belkeevek Mars arnyekaban 2Nagy József Békeévek Mars árnyékában. A Székely Határvédelmi Erők története (1940-1944) című könyvének bemutatójára kerül sor 2022. február 16-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatába illeszkedő rendezvényen a kötetet, amely a Kriterion Könyvkiadó 20. század című könyvsorozatában jelent meg 2021-ben, Magyarosi Sándor hadtörténész méltatja.

Nagy József (1986): történész, az ELTE BTK doktora. Kutatási területe Észak-Erdély 1940 és 1944 közötti hadtörténeti vonatkozásai és ennek a korszaknak a kollektív emlékezete Székelyföldön.

A Magyar Királyi Honvédség keretében létrehozott Székely Határvédelmi Erők története a második világháború átfogó eseményfolyamában csakúgy különleges színfolt, mint a „kis magyar világ” (1940–44) partikuláris históriájában. A hadseregszervezés e némileg rendhagyó epizódja közvetlen módon következik a székelység történeti önképének „katonás” jellegéből, amelyet mind a mai napig élő hagyományelemnek tekinthetünk. Az 1921-től fogva megtapasztalt kisebbségi lét ráadásul felerősíti mindazokat a kulturális vonásokat, amelyek a székelyföldi nemzetépítés szolgálatába állíthatók, így az Árpád-korig visszanyúló székelyföldi katonáskodásról alkotott történeti kép mítoszainak fejlődése és átalakulása folyamatos – ennek kutatása pedig igazi kihívás a történész számára. E tényszinten megalapozott, mégis mitikus színezetűnek tekinthető paradigmát közelíti meg e könyv – történeti források széles skálájára támaszkodva. – áll a könyv fülszövegében.

A rendezvény az érvényben lévő járványügyi előírásokhoz igazodik.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.